‘Ik neem wel een gehaktbal mee’, zei Geert Wilders tijdens het RTL Verkiezingsdebat tegen schrijfster Nadia Zerouali die hem had uitgenodigd om eens langs te komen om thee te drinken en couscous te eten.
Die Geert. Als er iets multicultureel is, is het de gehaktbal. Via Perzië, de Arabieren en Marokko kwam hij na de verovering van het Iberisch Schiereiland in de 8ste eeuw in Spanje terecht.
En daarna in de rest in Europa. Net als het schaakspel trouwens, algebra, tandenborstels en (de voorlopers van) violen.
Ondernemer Nadia Zerouali stond gisteren tegenover Wilders in het lijsttrekkersdebat. ‘Ik hou niet van de confrontatie opzoeken, maar als burger heb ik wel de verplichting om hem vragen te stellen’. #devooravond pic.twitter.com/HRxzF9ATMq
— De Vooravond (@devooravondtv) March 1, 2021
Turks recept
De wereldberoemde Zweedse gehaktballen zijn gebaseerd op een Turks recept. Het recept werd door een koning in de 18de eeuw meegebracht uit Turkije. Dit meldt het officiële Twitteraccount van het land.
“Zweedse gehaktballen zijn eigenlijk gebaseerd op een recept dat Koning Karel XII meebracht uit Turkije in het begin van de 18de eeuw. Laten we ons bij de feiten houden!”, aldus het bericht op Twitter.
Swedish meatballs are actually based on a recipe King Charles XII brought home from Turkey in the early 18th century. Let’s stick to the facts! pic.twitter.com/JuTDEjq9MM
— Sweden.se (@swedense) April 28, 2018
Annie Mattson is een onderzoeker aan de Universiteit van Uppsala. Ze vertelde dat de koning enkele jaren in ballingschap leefde in het Ottomaanse Rijk, nadat hij een oorlog verloor tegen de Russen.
Hij leefde in Bender, Moldova gedurende zo´n vijf jaar. Nadat hij besloot terug naar huis te keren, bracht de koning enkele specialiteiten mee vanuit Istanbul. Hiertoe behoorden ook gehaktbakken, koffie en een gerecht met gevulde kool.
Karel regeerde van 1697 tot 1718. Toen hij in Bender leefde, bracht de Ottomaanse Sultan Ahmet II enkele Zweedse vrouwen en kinderen die de Russen gevangenhielden naar de Zweden. Dit hielp bij de band tussen de twee landen.
Köttbullar of “köfte”
Köttbullar staat in Turkije bekend als “köfte”. Het zijn Zweedse gehaktballen die erg populair zijn en die wereldwijd in de meubelwinkel Ikea worden verkocht.
Turkse gehaktballen worden met rundsvlees en lamsvlees gemaakt. Verder zitten er nog andere ingrediënten in zoals uien, eieren, paneermeel, peterselie en kruiden.
Bron: Sabah
Geert Wilders heeft migratieachtergrond en is getrouwd met Turkse