Een universiteit in de hoofdstad Ankara heeft per koerierdienst naar al haar 11.000 studenten een spiegel gestuurd.
Aan de studenten wordt gevraagd om de spiegel bij hen in de buurt te plaatsen bij de online examens. Dat schreef de krant Hürriyet.
“De student moet de spiegel op de houder bevestigen en bij hem in de buurt plaatsen. Zo kan de leerkracht door de camera de hele omgeving rondom de student zien tijdens de online examens,” aldus Abdullah Atalar, decaan van de universiteit van Bilkent.
Atalar verdedigt het idee om spiegels te gebruiken om de studenten in het oog te houden tijdens online examens.
“Eigenlijk heb je daarvoor twee camera’s nodig. Maar als je een spiegel gebruikt, kan je die tweede camera achterwege laten. Bovendien hebben we de spiegels gratis bezorgd.”
“Hoe ben je aan examenspiegels geraakt?” vroegen we hem. “Dat bestaat natuurlijk niet. Het zijn op maat gemaakte producten.”
Volgens de decaan is het idee begin december ontstaan. “We waren aan het overwegen om de examens uit te stellen, maar daardoor zou heel onze planning in de war geraken. Dus besloten we om de examens online te laten plaatsvinden, maar dan moesten we wel onze voorzorgen nemen.”
Atalar geeft toe dat hun oplossing niet voor de hand ligt.
“De waarde van ons diploma is hoog, dus mag er geen onrechtvaardigheid zijn. Het aantal studenten in onze universiteit dat vals speelt, is laag. Maar als er eentje vals speelt, kan hij of zij een stapje voor hebben op de anderen.”
Hij benadrukt dat de oplossing met de spiegels werd bedacht om alle onrechtvaardigheid uit te sluiten.
“Waarom kozen jullie niet voor een meer technologische oplossing?” willen we weten. Daarop verwijst de decaan naar recente gevallen van fraude.
“Ja, er bestaan softwareprogramma’s voor. Maar er bestaat ook andere software die die programma’s buiten werking stelt. Dus dachten we dat het onmogelijk was om daar een technologische oplossing voor te vinden.”
De spiegel-oplossing zorgde voor heel wat geamuseerde reacties op sociale media. Een meerderheid van de studenten postte selfies met de spiegels en schreef: “Ze hebben het echt gedaan, ze hebben echt spiegels gestuurd.”
Op Twitter kwamen zowel positieve als negatieve reacties. Een kritische Twittergebruiker schreef: “Spiegel versus vals spelen: zijn jullie gek geworden?” Een andere, die het idee genegen is, schreef: “Bilkent, je bent geweldig.”
Een dag later kwam het bestuur van de universiteit met een ander idee om spieken tegen te gaan. Ze mailden naar al hun studenten een verklaring op eer, die ze met de hand moesten overschrijven, ondertekenen en terugsturen.
De tekst daarvan luidt: “Ik zweer dat het werk dat ik zal indienen voor mijn eindexamens volledig van mijzelf is. Ik zal geen niet-toegestane hulp, van welke bron ook, aanvaarden of gebruiken. Noch zal ik dergelijke hulp verlenen aan anderen. Ik begrijp en aanvaard dat elke schending der integriteit van mijnentwege zal resulteren in een disciplinair verhoor, en kan leiden tot strenge straffen.”
Ook dit laatste werd een veel besproken onderwerp op sociale media.