Het is onwaarschijnlijk dat extreem rechtse PVV-leider Geert Wilders in Ankara voor de rechtbank verschijnt. Erdoğan deed aangifte tegen hem vanwege belediging, maar dat leidt wellicht niet tot uitlevering.
Dat zegt hoogleraar internationaal strafrecht Harmen van der Wilt van de Universiteit van Amsterdam. Dit land heeft een uitleveringsverdrag met Ankara, maar levert niet uit als het strafbare feit een politiek misdrijf is, en daaronder valt het beledigen van een staatshoofd.
“Als Ankara een uitleveringsverzoek doet, wordt het lastig. Het gaat hier om een politiek delict.”
Als de aangifte leidt tot een rechtszaak in Ankara, kan Geert Wilders bij verstek veroordeeld worden. “Hij moet dan niet veel gaan reizen.”
Wanneer Geert Wilders naar een land reist dat wel plegers van politieke misdrijven uitlevert, kan hij aan Ankara worden uitgeleverd. “Binnen de EU is hij veilig, maar reist hij buiten de EU, dan zou hij alsnog kunnen worden uitgeleverd.”
De Turkse president diende een klacht in omdat de PVV-leider een cartoon van hem twitterde. Daarbij noemde Geert Wilders Recep Tayyip Erdoğan een “terrorist”.
Strafbaar in Turkije
Het beledigen van de president is al sinds 1926 strafbaar in Turkije. De meeste klachten zijn de afgelopen zes jaren onder Erdoğan ingediend. Extreem rechtse PVV-leider Wilders vindt de aangifte “de wereld op zijn kop” en noemt de Turkse president een “loser”.
Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken heeft de Turkse ambassadeur laten weten het ‘onacceptabel’ te vinden dat geprobeerd wordt de vrijheid van meningsuiting van Wilders in te perken. Premier Mark Rutte heeft dezelfde boodschap overgebracht aan de Turkse president.
De Nederlandse eerste minister Mark Rutte maakte eergisteren van de camera’s van Nederlandse nieuwszenders gebruik om de Turkse president aan te spreken over die klacht.
“Ik heb een boodschap voor Recep Tayyip Erdoğan en die boodschap is heel simpel. In dit land beschouwen we vrijheid van meningsuiting als het hoogste goed en daar horen cartoons bij. Ook cartoons van politici.”
Een aangifte tegen Geert Wilders dreigt te leiden tot een inperking van de vrijheid van meningsuiting en is daarom “niet acceptabel”, voegde Rutter er aan toe.
Bron: TT