De Franse president Emmanuel Macron zei vrijdag dat de spanningen met Turkije de afgelopen weken zijn afgenomen, maar dat de Europese landen voorzichtig zullen blijven.
“De spanningen zijn de afgelopen weken afgenomen”, zei Macron tegen een persconferentie toen hij het over Turkije had.
“We zullen de hele zomer waakzaam blijven, maar ook opnieuw gezamenlijk aan de slag gaan”, voegde hij eraan toe.
Ankara nam afstand van escalatie waardoor de spanningen afnamen, maar Europese landen zijn voorzichtig, aldus de Franse president Emmanuel Macron op 25 juni over het “constructieve engagement” van Turkije in het Middellandse Zeegebied om de jaarlijkse migratiestromen te stoppen.
Macron zei dat er “nuttige discussies” waren over de gevaarlijke oversteekpogingen in de Middellandse Zee rond de zomer en dat de dialoog van “openheid en standvastigheid” tussen Turkije en de EU “zijn vruchten heeft afgeworpen”.
Zijn opmerkingen kwamen tijdens een nieuwsconferentie waar hij een overzicht gaf van de besprekingen die tijdens een EU-top in Brussel zijn gevoerd.
“Vorig jaar hadden we voor Ankara mijlpalen vastgesteld om uit de escalatiehouding te komen waarin het was terechtgekomen en de weg in te slaan van een constructieve betrokkenheid bij de EU,” zei hij, eraan toevoegend dat de spanningen met Turkije zijn verminderd en dat sommige eisen van de EU “zijn gevolgd door actie.”
“We kunnen Turkije alleen maar aanmoedigen om zijn inspanningen voort te zetten, met name door zich constructief op te stellen bij de behandeling van de verschillende regionale conflicten”, zei Macron, verwijzend naar de inter-Cypriotische discussies.
Waakzaam blijven
Hij zei dat de “appeasement duidelijk is” met Turkije, maar dat de EU tijdens de zomer waakzaam zal blijven om Cyprus en Griekenland ten volle te steunen om de gezamenlijke werkzaamheden over de vluchtelingenkwestie weer op te nemen.
“Turkije heeft een verantwoordelijkheid en speelt een belangrijke rol”, zei hij.
De leiders van de Europese Unie hebben vrijdag groen licht gegeven voor plannen om Turkije de komende jaren nog eens 3 miljard euro (3,6 miljard dollar) te geven om Syrische vluchtelingen op zijn grondgebied nieuwe hulp te bieden en om het land te helpen de grenscontroles op te voeren.
Bron: Sabah