Historici hebben de beschuldigingen over een oude foto die op de sociale media circuleert met de grond gelijk gemaakt.
“Dit is een zeer ernstige bewering over een belangrijk onderwerp. Het moet worden bewezen door academische discipline. Tot nu toe hebben we zulk bewijs niet gezien,” zei Mehmet Emin Elmacı, een historicus.
Er wordt beweerd dat de foto gedateerd is op 1885 en dat één van de mensen hierachter de leraar van Atatürk is, Mustafa Sabri, die de jongen zo’n zeven jaar later de naam “Kemal” zal geven.
“Er is hier sprake van een tijdverschil. Ook de zogenaamde kalpak (hoofddeksel) op het hoofd van het kind werd in die tijd niet gebruikt,” voegde Elmacı eraan toe.
Suat Akgül, een gepensioneerd kolonel en specialist in militaire geschiedenis, gelooft dat de foto niets met Atatürk te maken heeft.
“Hij lijkt er fysiek niet op, en de kleding is niet uit die periode. Het is niet nodig om al te veel in detail te treden. De criteria en bewijzen die nodig zijn voor de verificatie van deze foto zijn niet voorhanden.”
Akgül benadrukte ook dat de genoemde leraar Mustafa Sabri Efendi een officier is die is afgestudeerd aan de militaire academie.
Atatürk’ün 1885 yılında çekilmiş bir fotoğrafı ortaya çıktı pic.twitter.com/YEoUPiQphP
— Kuvâ-yı Millîye Hareketi (@kuvacilar) July 23, 2022
“Op die foto moet Mustafa Sabri Bey een 23- of 24-jarige jonge officier zijn. Er is geen dergelijk jong persoon onder de mensen daar,” merkte hij op.
Ook onderzoeker Sinan Meydan onderstreepte dat de bewering onjuist is.
“Het is niet mogelijk om een kalpak te vinden op een foto genomen in de jaren 1880. Omdat de kalpak na 1908 wijdverbreid werd,” zei hij en voegde eraan toe:
“Op het T-shirt dat de jongen op de foto draagt staat ‘Kayı’ in het Gokturk alfabet. Bestond er toen al een bedrukt T-shirt?”
Bron: Hürriyet