De film “Müslüm” die het leven van de prominente Turkse arabesk- en volkszanger Müslüm Gürses vertolkt, werd de meest bekeken film van 2018 in de Turkse bioscopen en verkocht meer dan 5 miljoen kaartjes binnen een maand na de release.
De film, geregisseerd door Can Ulkay en Hakan Kırvavaç, verkocht 5.056.000 tickets sinds 28 november. Dat is meer dan de 4.968.462 tickets die werden verkocht voor de film “Arif v 216”, geschreven door de beroemde Turkse komiek en producent Cem Yılmaz die ook de hoofdrol speelde.
Müslüm heeft een totale omzet van 67 miljoen Turkse lira (11,29 miljoen euro) gerealiseerd.
De film is geschreven door de vooraanstaande Turkse scenaristen Hakan Günday en Gürhan Özçiftçi. De regisseur van de cinematografie is Martin Szecsanov en de montage van de film behoort toe aan Mustafa Presheva.
Müslüm Gürses wordt als kind gespeeld door de acteur Şahin Kendirci, terwijl zijn volwassen personage wordt gespeeld door Timuçin Esen. Prominente acteurs zoals Zerrin Tekindor, Ayça Bingöl, Erkan Can, Taner Ölmez, Erkan Avcı, Turgut Tuncalp en Caner Kurtaran behoren tot de cast van de film.
Geboren in Şanlıurfa
Müslüm Gürses (Akbaş), geboren op 7 mei 1953 in de provincie Şanlıurfa in het zuidoosten van Turkije, stond bekend om zijn oriëntalistische muziek, gericht op de arabesk en folkloristische invloeden. Op het hoogtepunt van zijn carrière werd hij een icoon, en zelfs een legende voor velen in de laagste gelederen van de samenleving. Hij werd vaak “Müslüm Baba” genoemd, wat “Vader Müslüm” betekent. Zijn massaconcerten met duizenden jonge mannen – vaak geassocieerd met beelden van zelfverminking en drugsgebruik – werden een sensatie in Turkije in de jaren negentig. Later in zijn carrière omarmde Gürses ook westerse tradities en bracht hij zelfs een album uit met covers van bekende westerse popsongs met duetten met pop- en rockfiguren.
Hij stierf op 3 maart 2013 en zijn begrafenisceremonie in Istanbul werd bijgewoond door duizenden fans.
Sabah
T.A.
Turken herontdekken icoon van de Arabesk in nieuwe biografische film