Fethullah Gülen is de leider van de Gülenistische Terreurgroep (FETÖ). Hij wordt beschuldigd van het leiden van de dodelijke couppoging van 15 juli 2016. In zijn laatste prediking zei hij dat Westelijke landen voor assistentie van zijn volgelingen hebben gezorgd. Zijn aanhangers vluchtten uit Turkije uit angst voor berecht te worden voor hun misdaden. Gülen bekritiseerde moslimlanden voor hun onverschilligheid tegenover de FETÖ(-aanhangers).
“Moslimwereld stond passief toe te kijken”
In de video “Buitenland, emigratie en dienst”, zei Gülen dat vele landen zoals Duitsland, Canada, de VS, en “deels” Frankrijk, de Gülenisten hebben geholpen. Hij bekritiseerde moslimlanden voor hun gebrek aan hulp.
“Ze zeggen dat we een huis moeten huren en dat ze ervoor zullen betalen… Duitsland deed dit, net zoals Canada en Frankrijk (gedeeltelijk), alsook de VS en andere plekken. De islamitische wereld stond passief erbij,” aldus Gülen, waaraan hij toevoegde dat het “spijtig” is dat moslimlanden niet hielpen.
“Referentie bij asielaanvraag als je lid bent van FETÖ”
De leider van terreurgroep zei dat zijn wekelijkse preken ervoor zorgen dat volgelingen makkelijk toegang hebben terwijl ze asiel zoeken in landen zoals Duitsland, de VS en Canada. Zijn volgelingen hebben binnen het leger gepoogd een bloederige coup te plegen, waarbij 252 mensen omkwamen.
“Ze zeggen dat het een ´referentie´ is dat je ook in de FETÖ zit! En soms krijgen ze een quiz over wat mijn laatste preek als onderwerp had. Als ze het juist hebben worden ze goedgekeurd,” zei Gülen. Hij zei ook dat al deze landen de FETÖ-volgelingen ondersteunen, terwijl Turkije ze probeert te vervolgen.
FETÖ-Vriendjespolitiek
In zijn speech merkte Gülen ook op dat een FETÖ-aanhanger die door lokale wetshandhavers werd aangehouden om terug te sturen naar Turkije, werd gered nadat de vrouw van een vooraanstaande wetshandhaver van dat land actie ondernam en hem naar Dubai zond. Daar was hij in staat om naar de VS te reizen en zo Gülen te ontmoeten. De FETÖ-leider bekritiseerde ook moslimlanden zoals Indonesië, Marokko, Tunesië en Algerije voor de samenwerking met Turkse ambtenaren bij de uitwijzing van criminelen.