De 34-jarige Fatma Kovan uit Bodrum liet in 2019 haar leven achter om samen te zijn met A.K. (45), een man die ze via het internet had leren kennen. Ze verhuisde naar het dorp Kayacık in de provincie Mardin, waar A.K. woonde, en stemde in met een religieus huwelijk.

In de jaren die volgden zou Kovan haar restaurant sluiten, haar eigendommen verliezen, en uiteindelijk met haar éénjarige dochter moeten vluchten. De reden? Haar dochter zou volgens Fatma als beşik kertmesi (een kind dat al op jonge leeftijd aan een ander kind wordt beloofd) uitgehuwelijkt worden.

Van liefde naar nachtmerrie

Kovan stelt dat A.K., die er traditionele denkbeelden op nahield zoals “vrouwen horen niet te werken”, haar overtuigde om haar goedlopende restaurant in Bodrum te sluiten. Toen hij later beweerde een woning nodig te hebben om krediet te verkrijgen, gaf Fatma hem de sleutels van haar appartement.

Ook verkocht ze een stuk grond, waarvan de opbrengst op A.K.’s rekening terechtkwam. Hij kocht hiermee een luxewagen. In totaal verloor ze volgens eigen zeggen ongeveer 55 miljoen Turkse lira aan eigendommen, waaronder een villa, appartement en grond.

“Mijn dochter was pas één jaar oud”

De situatie escaleerde toen Kovan ontdekte dat haar dochter zou worden uitgehuwelijkt binnen A.K.’s familie. Toen ze A.K. hierop aansprak, kreeg ze naar eigen zeggen als reactie dat ze haar mond moest houden. “Ik kon het niet bevatten. Mijn dochter was amper één jaar oud. Toen ben ik met haar gevlucht,” vertelt Kovan.

Vals gebruik van volmacht

Een ander pijnlijk moment was het verlies van haar villa. Tijdens een moeilijke periode waarin haar broer ernstig ziek was, gaf Kovan A.K. een volmacht om administratieve zaken af te handelen. Die volmacht werd later misbruikt: A.K. schreef de villa over op naam van zijn oom, vlak na hun breuk.

Gerechtelijke strijd

Kovan heeft inmiddels een gerechtelijk proces aangespannen tegen A.K. Ze won al een schadevergoeding voor morele schade en vecht nu om haar onroerende goederen terug te krijgen. Ondanks een opgelegde straatverbod blijft A.K. volgens haar contact zoeken met haar omgeving.

“Hij dacht dat ik zou terugkomen als ik niets meer had,” zegt ze. “Maar ik vecht voor mijn dochter en mijn toekomst. Ik heb documenten die mijn eigendom bewijzen. Ik vertrouw op het rechtssysteem van dit land.”

“Ik gaf alles op, zelfs mijn vrijheid”

Fatma Kovan leefde 3,5 jaar in een klein dorp, zorgde voor de ouders van A.K. en paste zich aan hun levensstijl aan. “Ik ruilde mijn comfortabele leven in Bodrum in voor een leven op het platteland. Alles deed ik uit liefde. Maar uiteindelijk verloor ik alles: mijn eigendommen, mijn vertrouwen, en bijna mijn kind.”

Ondanks de tegenslagen blijft Fatma Kovan vastberaden: “Zolang ik ademhaal, geef ik deze strijd niet op.”

Bron: Milliyet