Een extreem-rechtse politieke partij in de Belgische stad Gent wil dat infoborden in het Turks en Arabisch worden weggehaald. De borden moeten de inwoners informeren over de uitstoot van koolstofdioxide.
Op 1 januari heeft Gent een lage-emissiezone ingevoerd om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. Vanaf 1 februari zal al wie met een diesel- of gasolinevoertuig de stad binnenrijdt een boete moeten betalen.
Omdat Gent veel inwoners van Turkse en Arabische afkomst heeft, maakte het stadsbestuur borden in het Turks en Arabisch om ook deze groepen te bereiken.
Maar BBC Turkish berichtte dat de borden, die zowel in het stadscentrum als in de wijken met veel migranten werden geplaatst, op weerstand stuitten bij een extreem-rechtse politieke partij.
“Het stadsbestuur van Gent verspreidde aan moskeeën Turkse en Arabische affiches met info over de LEZ. In Gent leven meer dan 160 nationaliteiten. Gaan we die voortaan allemaal in de eigen taal bedienen? Voor het VB kan hier geen sprake van zijn.” @johandeckmyn #vlaparl pic.twitter.com/7guSwfL4c1
— Vlaams Belang – Vlaams Parlement (@VB_VlaParl) January 22, 2020
Het Vlaams Belang beweert dat de borden ingaan tegen de taalwetgeving. De burgemeester heeft volgens hen de wet geschonden door deze borden in de hele stad te plaatsen. Volgens het Vlaams Belang mag het stadsbestuur enkel de officiële taal, het Nederlands, gebruiken bij informatiecampagnes.
Maar de gemeenteraad ontkent dat en zegt dat er niets onwettigs is aan de campagne.
Vroegere Vlaams Blok
Vlaams Belang (VB) is een licht gewijzigde versie van het vroegere Vlaams Blok. Die laatste partij werd in 2004 veroordeeld voor racisme en hield daarmee op te bestaan. Het VB is de tweede grootste partij in het Vlaams gewest, met 18,6% van de stemmen bij de laatste verkiezingen. Daardoor haalt ze 18 zetels in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Het belangrijkste strijdpunt van het Vlaams Belang is te komen tot een onafhankelijke Vlaamse republiek. De partij wil dat Vlaanderen zich vreedzaam afscheidt van België.
Vandaag zijn de antimoslimgevoelens in Europa duidelijk voelbaar. Ze komen tot uiting zowel in individueel gedrag als in het beleid en de acties van organisaties en instellingen. De laatste jaren werd dat versterkt door de angst rond de migratiestromen en de integratie van moslimminderheden in de meerderheidscultuur.
N-VA gekant tegen Arabische en Turkse infoborden
Ook de N-VA, een rechtse Vlaamse partij, liet via sociale media weten – waaronder enkele politici – gekant te zijn tegen het initiatief.
Vlaams Parlementslid @NadiaSminate vindt dat Gent met zijn anderstalige affiches de verkeerde boodschap geeft aan nieuwkomers:
“Eigenlijk zegt men: ‘Jullie zijn niet in staat om Nederlands te leren.'” ? pic.twitter.com/Y6MUmaZdIV
— N-VA (@de_NVA) January 23, 2020