De Turkse export van medische wegwerpmaskers en cologne is vorig jaar vertwintigvoudigd tot $244 miljoen (TL 1,7 miljard).
Dit kadert in een wereldwijde stijging van de export van hygiëneproducten door de corona-uitbraak.
Turkije voerde medische wegwerpmaskers uit naar 135 landen en cologne naar 116 landen. In 2020 werden er 123 keer meer maskers uitgevoerd dan het jaar daarvoor, tot $216 miljoen.
In 2019 lag dat cijfer rond de $1,8 miljoen. Dat blijkt uit cijfers van het Turkse Nationaal Instituut voor de Statistiek (TurkStat) die Anadolu Agency (AA) kon inkijken.
De grootste vraag naar medische wegwerpmaskers kwam vorig jaar van Duitsland. Naar dat land werd voor $31,4 miljoen aan maskers geëxporteerd. Na Duitsland komen Frankrijk met $25 miljoen, Libië met $13,9 miljoen, China met $13,8 miljoen en Roemenië met $12,1 miljoen.
Andere grote afnemers waren het VK, Nederland, Spanje, Koeweit en Italië.
Turkije voerde vorig jaar ook medische maskers in, namelijk voor $23,8 miljoen. Dat is 27 keer meer dan in 2019. Deze maskers zijn afkomstig uit 48 landen, waarvan de vijf belangrijkste zijn Egypte, China, Moldavië, Duitsland en Bulgarije.
De export van cologne is vorig jaar meer dan verdubbeld, tot $28 miljoen. Vorig jaar lag dat cijfer rond de $9,1 miljoen.
Op dat gebied was Duitsland de grootste afzetmarkt met $7,6 miljoen. Daarna volgen Nederland met $3,7 miljoen, Irak met $2,4 miljoen, de VS met $1,6 miljoen en het VK ook met $1,6 miljoen.
Andere belangrijke invoerders van cologne waren Saoedi-Arabië, Turkmenistan, België, Frankrijk en Iran.
De Turkse cologne of kolonya is een heel eigen cultureel product in Turkije. Het belangrijkste verschil tussen cologne en parfum is de verhouding tussen essentiële oliën en alcohol.
Bij cologne kan dat oplopen tot 80% alcohol. Experts zeggen dat cologne met ten minste 50% alcohol ideaal is om de verspreiding van virussen en bacteriën tegen te gaan.