Foto: president Recep Tayyip Erdoğan houdt een foto omhoog tijdens zijn toespraak, tijdens de 74ste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN-hoofdkwartier New York, 24 september 2019).

President Recep Tayyip Erdoğan heeft een element van humanisme geïncorporeerd in de Turkse diplomatie, geloven Indonesische experts. Ze leiden dat af uit zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN en zijn andere diplomatieke engagementen in New York.

 

Volgens de experts heeft de Turkse president de diplomatie een nieuw gezicht gegeven. Hij heeft ze weggehaald uit de sfeer van het zuiver strategisch denken en heeft ze naar het humanisme toegeleid. Dat impliceert dat je belang hecht aan de waarde en de vrije wil van mensen en aldus een ethisch standpunt inneemt.

“Erdogans toespraak ging uit van het streven naar gerechtigheid en het garanderen van het recht op leven voor ieder mens. Desondanks kon hij zich nog steeds profileren als een sterke leider,” zegt Samti Wira Wibawati, specialist Internationale Betrekkingen aan de universiteit van Padayatra, in een interview met Anadolu Agency.

Erdoğan is erin geslaagd om Turkije een menselijk gezicht te geven. Hij legde de nadruk op het probleem van de vluchtelingen en asielzoekers uit Syrië en de strijd tegen racisme. Daarnaast raakte hij kwesties aan als Afghanistan, Palestina, Kashmir en de Rohingya.

“Hij suggereerde niet alleen concrete maatregelen om de ongelijkheid te reduceren. Zijn nadruk op rechtvaardigheid toont ook dat hij begrijpt dat je kwesties van internationale veiligheid alleen kunt oplossen als je de onderliggende conflicten aanpakt,” aldus Samti.

“Erdogan kan een voorbeeld worden voor moslimlanden die vrede proberen te stichten in Palestina.

Dit is een goede poging om vrede te stichten in Palestina, want Turkije voert dit beleid niet alleen uit solidariteit met de Palestijnen, maar vooral uit menselijkheid.”

Ook het brede publiek in Indonesië apprecieert de moed van de Turkse president.

Pandji, een werknemer in de privé-sector, noemt de manier waarop de president tegenover asielzoekers staat opmerkelijk. “Turkije is een heel goed land, omdat het asielzoekers opneemt die problemen hebben in hun eigen land,” vertelt Pandji aan de journalisten van Anadolu Agency.

Volgens Aini Putri Wulandari, een andere arbeider uit Jakarta, heeft Erdogans toespraak druk gezet op de internationale gemeenschap om de vluchtelingenproblematiek en het terrorisme in Syrië aan te pakken.

Volgens Aini kwam de menselijke kant van het vluchtelingenbeleid dat Turkije voert duidelijk naar voren in de toespraak.

“Het kost veel om vluchtelingen op te vangen en Turkije heeft er al die tijd alleen voor gestaan.”

Bron: Sabah

S.V.R.