Turkije, Iran en Saoedi-Arabië kunnen het aanzien van de regio veranderen als ze samenwerken, zei de voormalige Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad vrijdag, opmerkend dat de gemeenschappelijke grond tussen de drie naties veel zwaarder weegt dan de controversiële kwesties die ze kunnen hebben.
In een gesprek met Anadolu Agency (AA) evalueerde Ahmadinejad, die van 2005 tot 2013 president van Iran was, de regionale problemen.
De voormalige president sprak zijn steun uit voor de recente verzoeningsgesprekken tussen Iran en Saoedi-Arabië.
“Als Iran, Turkije en Saoedi-Arabië samen staan en eensgezind handelen, zal het landschap van de regio volledig worden veranderd. Dit kan heel gemakkelijk gebeuren.”
Hij onderstreepte de gedeelde belangen van de drie regionale machten en zei dat als de gemeenschappelijke basis tussen hen wordt versterkt, alles gemakkelijker zal worden.
De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavuşoğlu, zal naar verwachting volgende week naar Saoedi-Arabië reizen voor diplomatieke gesprekken, nu de twee regionale machten hun inspanningen opvoeren om de banden, die in de loop der jaren gespannen zijn geraakt, te herstellen.
De relatie tussen Turkije en Saoedi-Arabië, die al onder druk stond door de steun van Ankara aan Qatar in een geschil in de Golf, kwam in een crisis terecht toen de Saoedische journalist Jamal Khashoggi – een criticus van de feitelijke heerser van Saoedi-Arabië, prins Mohammed bin Salman (MBS) – in 2018 in Istanbul werd vermoord door een Saoedisch moordcommando.
Afgezien van het incident met Khashoggi zijn de toenadering van Saoedi-Arabië tot Israël, de steun aan de staatsgreep in Egypte en zijn houding ten opzichte van Libië en Syrië andere twistpunten tussen Ankara en Riyad geweest.
Bovendien was Irak onlangs gastheer van meer dan één gespreksronde tussen Saudi-Arabië en Iran. Dit is de eerste keer dat een ambtenaar heeft onthuld dat er directe gesprekken hebben plaatsgevonden tussen Saudi-Arabië en Iran sinds ze de betrekkingen in 2016 hebben verbroken.
De banden werden opgeschort nadat Iraanse demonstranten de Saoedische ambassade en het consulaat in Iran aanvielen, waarbij ze Riyadh’s executie van de sjiitische geestelijke Nimr al-Nimr op beschuldiging van terrorisme aan de kaak stelden.
Bijeenkomst Astana
Ahmadinejad ging ook in op de samenwerking tussen Turkije en Iran in de Syrische crisis. Hij onderstreepte het belang van het Astana-proces en zei dat Turkije, Iran en Rusland kunnen helpen bij de totstandbrenging van vrede in Syrië.
De bijeenkomst in Astana is een initiatief van Turkije, Iran en Rusland om de strijdende partijen in Syrië samen te brengen om een permanente oplossing te vinden voor de 10 jaar durende oorlog.
De belangrijkste agendapunten waren de uitvoering van een grondwettelijk stelsel en een politieke overgang, waarbij de veiligheid wordt gewaarborgd en hervestiging mogelijk wordt gemaakt.
De eerste bijeenkomst van het Astana-proces was in januari 2017 in Turkije om de door de VN gesponsorde vredesbesprekingen in Genève te vergemakkelijken.
Bron: Sabah