De Turkse voedingsingenieur Bülent Şık heeft gemeld dat de Europese Unie verschillende partijen citroenen, mandarijnen en grapefruits uit Turkije heeft afgekeurd wegens hoge gehalten aan residuen van chloorpyrifos.
Şık deelde de desbetreffende webpagina van het systeem voor snelle waarschuwingen voor levensmiddelen en diervoeders (RASFF), een stengel voor het melden van problemen met de voedselveiligheid binnen de EU, waarop de afwijzing is gedocumenteerd.
“Chloorpyrifos is zeer schadelijk voor het zenuwstelsel van kinderen en het gebruik ervan is in de EU verboden. Het wordt in ons land gebruikt. Hebben jullie iets te zeggen?” vroeg Şık in een tweet, waarbij hij het Turkse ministerie van Landbouw tagde.
Turkije is een belangrijke exporteur van levensmiddelen naar de EU en heeft beperkte vooruitgang geboekt op het gebied van voedselveiligheid, waarbij de aanbevelingen slechts onlangs gedeeltelijk zijn opgevolgd.
AB ülkelerine Türkiye’den ihraç edilen gıdalarda (mandalina, limon, greyfurt…) klorpirifos isimli tarım zehri çıkıyor. Ürünler reddediliyor. #Klorpirifos çocuklarda sinir sistemine çok zararlı ve AB’de kullanımı yasak. Ülkemizde kullanılıyor. @TCTarim bir diyeceğin var mı? pic.twitter.com/GMjsEVZ2IC
— Bülent ŞIK (@bulentilgaz) November 27, 2021
De EU benadrukt herhaaldelijk dat Turkije verdere vooruitgang moet boeken om aan de normen van het blok te voldoen, met name op het gebied van residuen van bestrijdingsmiddelen.
Chloorpyrifos is een goedkoop en doeltreffend bestrijdingsmiddel dat sinds 1965 op de markt is.
Onderzoekers publiceerden in 2003 de eerste studie waarin een verband werd gelegd tussen chloorpyrifos en mogelijke ontwikkelingsschade bij kinderen.
Zij ontdekten dat hogere niveaus van een chloorpyrifosmetaboliet – een stof die wordt geproduceerd wanneer het lichaam het pesticide afbreekt – in navelstrengbloed significant werden geassocieerd met een kleiner geboortegewicht en -lengte van het kind.
Bron: Turkse media