Turkije belandt voorlopig niet op de Europese zwarte lijst van belastingparadijzen. Het land krijgt uitstel om politieke redenen.
Sinds de schandalen over belastingontwijking, van LuxLeaks tot Panama Papers, is de Europese Unie alerter geworden.
Landen die weigeren automatisch informatie uit te wisselen over belastinggeld komen terecht op de zwarte lijst en dreigen Europese steun of investeringen te mislopen.
Landen die nog werken aan de hervorming van hun belastingregime komen op de zogenaamde ‘grijze lijst’ terecht.
De EU-leiders keuren vandaag een resolutie goed van beide lijsten van belastingparadijzen. Turkije schuift voorlopig niet door van de grijze naar de zwarte lijst.
Opgelegde deadline
Ankara miste nochtans de door Europa opgelegde deadline van 31 december 2020 om een stap in de goede richting te zetten bij de automatische uitwisseling van belastinggegevens.
Fiscale samenwerking is bijzonder belangrijk voor EU-lidstaten met een grote Turkse gemeenschap, zoals België, Nederland, Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk. Maar Europa is verdeeld.
Vijf landen – Frankrijk, Oostenrijk, Denemarken, Cyprus en Griekenland – speelden het hard. België pleitte voor dialoog. Het belangrijkste is dat de fiscale samenwerking er komt.
Uiteindelijk haalden politieke overwegingen en Turkse vooruitgang de bovenhand. De relaties tussen Europa en Turkije staan onder druk na schermutselingen over gasvelden in de Middellandse Zee en de betrokkenheid van Turkije in regionale conflicten.
Berlijn wil de dialoog openhouden. Turkije krijgt uitstel van executie tot juni 2021.