De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto

Hongaarse topdiplomaat roept EU op minder streng te zijn voor Turkije, aangezien het land een cruciale rol speelt voor de veiligheid van de EU.

De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto heeft de nieuwe verantwoordelijke voor het buitenlands beleid van de EU gevraagd om minder dreigende taal te spreken aan het adres van Turkije. Turkije staat namelijk garant voor de veiligheid van de EU, zei Szijjarto in een interview in Brussel, na afloop van een buitengewone vergadering van EU-ministers vrijdag.

“Onze relatie met Turkije is veel complexer,” maakte Szijjarto duidelijk aan zijn collega Josep Borrell (de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid), die sinds december in functie is.

Josep Borrell, de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid

Hij benadrukte het cruciale belang van Turkije voor de EU, onder meer door het migratieakkoord dat in 2016 werd gesloten tussen Turkije en het blok. “Turkije staat garant voor de veiligheid van de EU. Het land houdt de migratiestroom tegen en is ook lid van de NAVO.”

Ondanks het feit dat de EU en Turkije het oneens zijn over een aantal belangrijke zaken is Hongarije altijd vol lof geweest voor de rol die Turkije vervult.

Op de vergadering vrijdag hadden de Europese ministers van Buitenlandse Zaken het over de recente ontwikkelingen in Libië en Irak. Van tevoren hadden verschillende EU-leiders opgeroepen tot een diplomatieke oplossing en zich uitgesproken tegen wat ze noemden “buitenlandse interferentie” in het Libische conflict.

Libië, Iran, Irak

Eerder had Borrell nog kritiek op de militaire hulp die Turkije heeft toegezegd aan de VN-regering in Libië. Hij noemde het “buitenlandse interferentie waar de EU niet achter kan staan”.

Turkije zegt dat het hulp biedt aan de internationaal erkende regering van Libië op verzoek van Tripoli zelf. Bovendien hebben zich eerder al andere landen in het conflict gemengd en daar is geen kritiek op gekomen.

Op 2 januari keurde het Turkse parlement een motie goed waardoor de regering troepen kon sturen naar de door de VN erkende Regering van Nationale Eenheid (GNA). Die wordt bestreden door de troepen van de zelfverklaarde krijgsheer Khalifa Haftar, die op zijn beurt gesteund wordt door Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten. Die laatste fractie heeft de voorbije weken significante vooruitgang geboekt.

Generaal Khalifa Haftar: ‘We zijn klaar voor oorlog met de Turken’

Sinds de afzetting van Muammar Gaddafi in 2011 zijn er twee machtsblokken ontstaan in Libië: het ene in Oost-Libië, vooral gesteund door Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten, en het andere in Tripoli, dat internationaal en door de VN erkend wordt.

Volgens Szijjarto zijn Turkije en Rusland de belangrijkste actoren in Libië.

“De EU speelt momenteel geen rol op het toneel, maar probeert er terug voet aan de grond te krijgen.”

Het belangrijkste doel van de EU is volgens hem ervoor te zorgen dat de internationale gemeenschap het wapenembargo van de VN respecteert.

Op de vergadering werd ook Ghassan Salame, speciaal gezant voor Libië van de VN, uitgenodigd. Hij informeerde de EU-ministers over de groeiende terreurdreiging door de instroom van strijders uit Syrië en Soedan. Volgens hem zijn er zowat 700.000 mensen in Libië die binnenkort misschien de oversteek zullen maken naar Europa als gevolg van het conflict.

De buitenlandministers hadden het verder over de spanningen tussen de VS en Iran, en over de veiligheidssituatie van Irak. Vorige week werd namelijk de Iraanse generaal Qasem Soleimani door Amerikaanse troepen doodgeschoten in Irak.

Borrell kreeg een sterk mandaat om bij te dragen aan de de-escalatie in de regio. Hij herhaalde het engagement van de EU voor een regionale politieke oplossing. Hij zei het spijtig te vinden dat de VS zich heeft teruggetrokken uit het nucleair akkoord van 2015, maar hoopt dat Iran terug in het akkoord zal stappen.

Bron: AA

S.V.R.