Foto: Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie

De oproep van de Turkse president Erdoğan om Franse producten te weren “zal Turkije nog verder verwijderen van de Europese Unie”, waarschuwt de Europese Commissie.

De woordvoerder wees erop dat de akkoorden tussen Turkije en de Europese Unie vrij verkeer van goederen omvatten.

Oproepen tot boycots van producten van lidstaten zijn in strijd met de geest van de verplichtingen van Turkije in het kader van deze akkoorden en zullen het land nog verder verwijderen van de EU”, aldus de verklaring.

De relaties tussen Parijs en Ankara worden met de dag slechter. De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft opnieuw opgeroepen tot een boycot van producten uit Frankrijk en heeft opnieuw forse uitspraken gedaan.

De Franse presidetn Emmanuel Macron krijgt intussen de steun van steeds meer EU-leiders en van de Europese Commissie.

Douane-unie

Turkije en de Europese Unie hebben sinds 1995 een douane-unie, maar de relaties tussen Ankara en zijn grootste handelspartner zitten al jaren in een moeilijke situatie.

Eerder deze maand nog ijverde Athene naar aanleiding van zijn conflict met Ankara over de maritieme grenzen voor een zogenaamde opschorting van de douane-unie.

De Turkse president had gisteren opgeroepen tot een boycot van producten uit Frankrijk. Erdoğan haalt al dagen zwaar uit naar zijn Franse tegenhanger Macron, die naar aanleiding van de moord op de Franse leraar Samuel Paty de vrijheid had verdedigd om cartoons te publiceren. Macron kreeg intussen steun van enkele EU-leiders.

Foto: Imran Khan

De Turkse president krijgt wel steun van de Pakistaanse premier . Die beschuldigde de Franse president ervan “dat hij de islam aanvalt zonder die te begrijpen’.

Paty werd vermoord nadat hij in het kader van een les over vrije meningsuiting enkele kwetsende karikaturen van Mohammed aan zijn studenten had laten zien.

De speech van Macron heeft kwaad bloed gezet in islamitische landen. Vele moslims wijzen afbeeldingen van de profeet af en beschouwen ze als beledigend.

Behalve van Turkije kwam er ook kritiek op Macron van de regeringen van Jordanië, Marokko, Qatar, Koeweit en Pakistan.

Gevolgen

Als het tot een wederzijdse boycot tussen Frankrijk en Turkije komt of bij uitbreiding met de hele Europese Unie, kan dat wel gevolgen hebben.

Zo hebben de Unie en Turkije een douane-unie, wat het handelsverkeer vergemakkelijkt. De EU is dan ook de grootste handelspartner van Turkije.

Volgens het Turkse ministerie van Handel voerde Turkije in 2018 voor 84 miljard dollar producten uit naar de EU. Het gaat dan vooral om machines, voertuigen, elektrische apparaten, textiel en fruit en groenten.

Omgekeerd kocht Turkije voor 81 miljard dollar goederen in Europa. De handel tussen Frankrijk en Turkije is goed voor 14 miljard dollar, toch wel een belangrijk deel. Parijs voert vooral machines, onderdelen voor kerncentrales, chemische en farmaceutische producten en vliegtuigen uit naar Turkije.

De rel is dan wel vervelend voor luxemerken zoals Dior en warenhuisketens zoals Carrefour, dat sterk aanwezig is in Turkije. Dat alles wil nog niet zeggen dat er een handelsoorlog dreigt. Economisch zijn beide kampen te zeer verstrengeld.

Bron: TT