Sinds woensdag kunnen de patiënten terecht in het nieuwe Stadsziekenhuis van Ankara, nog vóór de officiële openingsceremonie. Het enorme complex, dat tot het grootste ziekenhuis van Europa werd uitgeroepen, telt 3623 bedden en stelt 12.000 mensen te werk.

Het nieuwe stadsziekenhuis vormt het meest recente bewijs van de gedrevenheid van Turkije om haar gezondheidszorg te moderniseren. Het gigantische complex is het grootste in zijn soort van heel Europa. Dat zegt althans minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca.

Het ziekenhuis zal een dezer dagen officieel geopend worden door president Recep Tayyip Erdoğan. Het beschikt over 3623 bedden en bijna 12.000 mensen kunnen er aan de slag, van dokters en verple(e)g(st)ers tot technisch personeel, vroedvrouwen enzovoort.

Stadsziekenhuizen zijn een nieuw concept dat Turkije inzet om zijn gezondheidszorgsector te verbeteren. Bedoeling is om te komen tot een betere dienstverlening door het aantal beschikbare bedden in de ziekenhuizen drastisch te verhogen en tegelijk het tekort aan artsen weg te werken.

Deze grote ziekenhuiscomplexen worden vooral gebouwd in stedelijke gebieden. Er worden verschillende bestaande ziekenhuizen uit de onmiddellijke omgeving in samen gebracht. Ze voorzien in een hele reeks medische specialiteiten die in de meeste andere ziekenhuizen, vooral in kleinere steden, niet beschikbaar zijn.

Dit jaar openen nog twee andere stadsziekenhuizen de deuren: eentje in Ankara en eentje in de noordwestelijke stad Bursa.

In 2017 en 2018 werden al acht stadsziekenhuizen in gebruik genomen, in de steden Mersin, Yozgat, Isparta, Adana, Kayseri, Elazığ, Eskişehir en Manisa en er komen er nog meer. Als ze allemaal klaar zullen zijn, hebben ze samen een capaciteit van 44.409 bedden. Er wordt nog druk gebouwd aan negen andere stadsziekenhuizen verspreid over Turkije.

Sabah

S.V.R..