Kati Piri, Nederlands Europarlementariër en speciale rapporteur over Turkije, heeft gezegd dat Brussel “een vergissing heeft begaan tegen het Turkse volk”, na de mislukte couppoging in juli.

Volgens Piri was zowel zijzelf als Brussel veel te snel in het bekritiseren van het optreden van Ankara na de gebeurtenissen op 15 juli. Verder hekelde Piri de afwezigheid van commentaar op de meer dan 200 vermoorde personen en het door de putschisten georganiseerde bombardement op het Turkse parlement.

Sterke kritiek

 De Turkse regering heeft sterke kritiek geuit op de Europese Unie en andere Europese beleidsorganen, waarbij het late bezoek aan Ankara en het uitblijven van een oprechte steunbetuiging aan de kaak werd gesteld.

Erkennen van collectief trauma

In een interview op 15 september met het Turkse dagblad HaberTürk stelt de Europarlementariër dat Brussel traag was met het erkennen van het collectief trauma bij de Turkse bevolking ten gevolge van de mislukte coup. Volgens Piri heeft vooral de moordaanslag op president Erdogan de bevolking diep getroffen.

 “Die avond waren de aanhangers van Erdogan en de oppositie verenigd. Dit was een realiteit die we niet goed hebben verstaan. We hebben de fout begaan van ons niet genoeg met de reactie van het Turkse volk in te leven”, aldus Piri.

Piri beklemtoonde ook dat ze tot nu toe niemand in Brussel heeft ontmoet die de staatsgreep steunde. Verder stelde ze dat ze niet twijfelde aan het feit dat de mislukte staatsgreep georganiseerd werd door personen in de omgeving van de predikant Fethullah Gülen. Ze benadrukte ook dat ze tijdens haar reizen in Turkije in de afgelopen drie jaar meerdere gesprekken heeft gehad met de AKP over de Gülenisten, waarbij deze groep als een parallelle structuur binnen de staat werd beschreven. De mislukte staatsgreep heeft echter aangetoond dat dit geen grootspraak was en dat deze parallelle structuur een werkelijkheid is.

Mislukte machtsovername

Het Europese parlementslid had wel nog enkele vragen over de mislukte machtsovername: “Hoe groot was deze organisatie? Werd de putsh vanuit Pennsylvania georganiseerd? Spreken we hier over een honderd- of duizendtal samenzweerders? Moeten we de couppoging niet eerder zien als een soort van wanhoopsdaad, ten gevolge van de nakende ontslagen van verschillende Gülenistische officieren binnen het leger? De antwoorden op deze vragen kunnen echter alleen gegeven worden door de de rechters die zich hierover zullen buigen.”

De noodtoestand 

Tevens benadrukte Piri dat we nog niet weten of de duizenden personen die aangehouden of ontslagen zijn na het oproepen van de noodtoestand rechtstreeks betrokken waren met de mislukte staatsgreep. Wel zou er volgens Piri een onderscheid moeten worden gemaakt tussen Gülenisten die direct betrokken waren bij de mislukte staatsgreep en Gülenisten die alleen met de organisatie sympathiseren. Verder benadrukte Piri dat ze tijdens verschillende gesprekken met Turkse ambtenaren in Ankara haar solidariteit met het land had betuigd.

 Hurriyet