De Arbeiterwohlfarht (AWO), een dienstverlenende organisatie die zich richt op het bevorderen van het welzijn van werknemers in Duitsland, zal vanaf deze maand sollicitatiegesprekken voeren met Turkse zorgverleners in Istanbul om te zorgen voor de vergrijzende bevolking van het land.

De stap kwam nadat Duitsland een wet had aangenomen die de deuren opende voor gekwalificeerde zorgverleners uit het buitenland. Ondanks de inwerkingtreding van de wet op 1 januari 2020 besloot de AWO eerder actie te ondernemen en kondigde aan dat er vanaf deze maand via een samenwerking met een adviesbureau interviews met kandidaten zullen worden gehouden.

Een consultant van het bedrijf PKS vertelde dat de kandidaten minimaal twee jaar ervaring moeten hebben en tevens afgestudeerd moeten zijn aan een universiteit.

Om werknemers uit Turkije naar Duitsland te halen, werken we samen met Sağlık-Sen [de vakbond van gezondheidswerkers van Turkije]. De in te huren werknemers zullen [rond] Oldenburg werken”, aldus Gül Keskinler.

“Er zullen arbeidscontracten worden getekend met de kandidaten die worden aangenomen. Dan wordt in Istanbul een gratis cursus Duits aangeboden en wordt het Duitse systeem uitgelegd. We hebben onze ontmoetingen met het Duitse consulaat van Istanbul gehad. Zij zullen zorgen voor de vereenvoudiging van het visum. Ook tijdens de periode dat zij [toekomstige medewerkers] een [Duitse] cursus krijgen, zullen zij twee weken stagelopen in Oldenburg”, aldus Kesinler.

Kesinler zei ook dat de Duitse samenleving vergrijst en dat het aantal zorgbehoevenden in de lift zit.

“Om de kloof te dichten [voor het benodigde gezondheidszorgpersoneel], moet het [Duitsland] de komende 40 jaar elk jaar 260.000 mensen uit het buitenland in dienst nemen,” zei ze.

Twee leidinggevenden van de AWO zeiden dat een arbeidscontract van drie jaar in eerste instantie met de potentiële werknemers zal worden getekend, hoewel hun wens is dat de gezondheidswerkers voor een langere periode in Duitsland werken.

“Aanvankelijk zal het salaris 2.000-2.500 euro bedragen. Later zal het stijgen tot 3.000 euro. Bij overwerk zal het salaris stijgen. Het jaarlijkse verlof bedraagt 30-36 dagen, exclusief de weekends. De arbeidsvoorwaarden zullen in lijn zijn met de eerder ondertekende collectieve contracten”, aldus Lars Bonk.

Hurriyet