De Europese Commissie maakt woensdag bekend of Turkije voldoet aan alle criteria om Turken vanaf eind juni zonder visum naar de EU te laten reizen.

Elk oordeel kan rekenen op kritiek. Wordt het nee, dan is Turkije boos. En als het ja is, dan zullen in verscheidene EU-landen en in het Europees Parlement geluiden klinken dat de Commissie marchandeert met de criteria. Of dat extra maatregelen noodzakelijk zijn om te voorkomen dat Turken en masse van hun nieuwe reisrecht gebruikmaken.

ab-turkiye

Een debat afgelopen week in het Europees Parlement was een voorbode. Frans Timmermans, eerste vicepresident van de Europese Commissie, garandeerde toen dat de criteria strikt zouden worden toegepast. Maar meerdere partijen in het parlement waren daar niet gerust op. Heel Brussel weet hoe belangrijk de kwestie is. Ankara heeft laten weten om zijn migratiedeal met de EU op te zeggen als het visumvrij reizen niet doorgaat.

Ahmet Davutoğlu
Ahmet Davutoğlu

Voor de Turkse premier Ahmet Davutoglu is het bijna een obsessie geworden. Davutoglu meldde recent aan Turkse media dat hij bij elke kabinetsvergadering een checklist hanteert voor de in totaal 72 criteria. Begin maart voldeed Turkije aan 35 vereisten, ruim een maand later aan 61 en niemand moet vreemd opkijken als Turkije vindt dat zijn missie nu is voltooid. De EU kan zich eigenlijk geen ruzie met Turkije veroorloven. De migratiedeal van 18 maart heeft duidelijk vruchten afgeworpen. De vluchtelingenstroom naar Europa via de Egeïsche Zee is nagenoeg opgedroogd.

Opzegging van de deal betekent waarschijnlijk dat de sluizen voor de bijna drie miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije weer opengaan en dat de EU weer haar eigen boontjes moet gaan doppen. Dat laatste is de EU slecht bekomen, niet voor niets is het vluchtelingenprobleem uitgedraaid op een regelrechte politieke crisis.

Bron: Het Financieele Dagblad