Met het saffraan van Safranbolu is Turkije het eerste land in Europa waar saffraan is geregistreerd door de EU. Bekijk hier de beelden.
Het is tevens het tweede land ter wereld waar specerijen zijn geregistreerd door de EU.
Geïdentificeerd met het noordelijke district Safranbolu van de provincie Karabük en ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, is saffraan de duurste specerij ter wereld omdat er 510.000 saffraanbloem-stigmata nodig zijn om slechts één kilogram van de specerij te produceren.
Saffraan wordt gebruikt in veel verschillende gebieden, zoals verf, voedsel, cosmetica en geneesmiddelen, en heeft fenomenale gezondheidsvoordelen, omdat het celvernieuwing vergemakkelijkt, het geheugen versterkt, astma en luchtwegaandoeningen overwint en helpt bij de spijsvertering en het versterken van het tandvlees.
De plant wordt geplant in augustus en geoogst in oktober-november wanneer deze een lengte van 15-30 centimeter bereikt.
Saffraan, dat een geschiedenis van 3.500 jaar heeft in Safranbolu, werd verhandeld in West-Anatolië tijdens de Byzantijnse periode en behield zijn belang tijdens de Ottomaanse periode.
Eerste land in Europa
Met Safranbolu-saffraan is Turkije het eerste land in Europa geworden waar saffraan is geregistreerd door de EU en het tweede land ter wereld waar specerijen zijn geregistreerd door de EU, na China.
Er moeten ongeveer 510.000 bloemstigmata met de hand worden geplukt om 1 kilogram saffraan te verkrijgen, waarvan 1 gram wordt verkocht voor 250 Turkse Lira (7 euro).
İsmail Yılmaz, een saffraanproducent, gaf beknopte inzichten over plantage en oogst: “Plant tussen 15 en 30 augustus. Per decare grond gebruiken we zo’n 200 kilogram saffraanbollen. Bij de eerste aanplant halen we slechts 1 kilogram saffraan uit 8 decares vanwege de lage opbrengst. Ongeveer 1 kilogram saffraan komt van 170.000 bloemen, wat neerkomt op ongeveer 510.000 rode stigma’s.