Foto: de Europese Raadsvoorzitter Charles Michel

De Europese evaluatie van de relaties met Ankara is allesbehalve positief. Dat heeft Europese Raadsvoorzitter Charles Michel gezegd, een week voor het onderwerp besproken wordt in Brussel.

Volgens de Europese Raadsvoorzitter Charles Michel is de situatie sinds de EU-top van oktober, toen werd afgesproken er in december op terug te komen, zeker niet verbeterd.

Sinds enkele maanden is de spanning in het oosten van de Middellandse Zee hoog. Turkije ligt er op ramkoers met Griekenland en Cyprus over de grenzen van zijn territoriale wateren en over de gasboringen die het in de eigen regio uitvoert.

Op hun top in oktober riepen de Europese leiders Ankara al op zijn provocaties te stoppen en “de spanningen op een consequente en duurzame wijze te temperen”.

Samenwerking Turkije

“De Europese Unie is bereid haar samenwerking met Turkije op te voeren, maar de voorwaarde is dan wel dat het zijn unilaterale initiatieven en zijn vijandelijke retoriek stopt’, dat stelt Michel.

De Unie heeft een heel gamma aan mogelijkheden om in te grijpen, waarmee hij overduidelijk suggereerde dat ook sancties daartoe behoren.

Een week voordat de leiders de Europees-Turkse relaties opnieuw tegen het licht houden, zei voorzitter Charles Michel op een persconferentie dat de analyse van de afgelopen weken allesbehalve positief is.

“Kat-en-muisspel”

“Turkije moet zijn kat-en-muisspel stoppen. De Europese Unie is bereid haar samenwerking met Ankara te verbeteren, maar de voorwaarde is dan wel dat het zijn unilaterale initiatieven en zijn vijandelijke retoriek stopt”, zei Michel.

De EU beschikt over heel wat opties en kan ze allemaal gebruiken, luidde het. Begrijp: ook sancties zijn een mogelijkheid.

Voor de EU-top van donderdag en vrijdag spreken maandag eerst de ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel nog over Turkije. Nederland geldt zeker niet als een uitgesproken voorstander van sancties en er zijn meer landen die koudwatervrees hebben.

Vluchtelingendeal

Dit heeft alles te maken met de moeilijke maar verweven relatie die er nou eenmaal is met Turkije, dat lid is van de NAVO en een belangrijke vluchtelingendeal met de Europese Unie heeft gesloten.

In september leek Turkije de crisis te hebben ontmijnd toen het zijn onderzoeksschip Oruç Reis uit de gecontesteerde wateren in de Middellandse Zee weghaalde, maar amper een maand later keerde het schip terug.

Turkije beweert dat de regio in kwestie tot de Turkse continentale plaat behoort. Intussen is de Oruç Reis opnieuw naar Turkije teruggekeerd. Het schip ligt volgens het Turkse ministerie van Energie sinds maandag aangemeerd in de haven van Antalya.

De Europese top vindt volgende week donderdag en vrijdag in Brussel plaats, maar maandag bespreken ook de Europese ministers van Buitenlandse Zaken al de banden met Turkije.

Volgens analisten hoopt Ankara met de terugroeping van de Oruc Reis opnieuw enige goodwill te creëren bij de Europese beleidsmakers.

Bron: BNM