Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Tsjechië en Oostenrijk kwamen onder vuur te liggen omdat zij verklaringen hadden afgelegd die volledig voorbijgingen aan de dagen van Israëlisch geweld en agressie tegen Palestijnse burgers in Jeruzalem en Gaza, waarbij ten minste 24 doden en meer dan 300 gewonden vielen.
De ministeries van Buitenlandse Zaken van voornoemde landen brachten verklaringen uit die leken op die van Israël.
“Raketbeschietingen op Israëlische burgers zijn onder geen enkele omstandigheid te rechtvaardigen – en dragen zeker niet bij tot een oplossing van het conflict, maar zijn een zinloze nieuwe escalatie van geweld. Alle partijen hebben de plicht om verdere burgerslachtoffers te voorkomen,” zei het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter.
Ook de Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken Jakob Kulhanek drong aan op een “onmiddellijke stopzetting” van het afvuren van raketten vanuit Gaza naar Israël.
“We veroordelen krachtig elke aanzetting tot geweld en hopen dat verdere escalatie van onrust in #Jeruzalem zal worden afgewend,” luidde de verklaring, volledig voorbijgaand aan het feit dat Israëlische aanvallen 24 mensen hebben gedood, waaronder negen kinderen.
.@CzechMFA calls for an immediate halt to the rocket attacks targeted at #Israel from #Gaza yet again. We strongly condemn any incitement to violence and hope that further escalation of unrest in #Jerusalem will be averted.
— Jakub Kulhanek (@JakubKulhanek) May 10, 2021
“@JakubKulhanek zweeg toen Israël op brute wijze aanbidders aanviel op de Tempelberg, evenals hij zwijgt over uitzettingen die apartheidspraktijken zijn. En hij zwijgt ook toen Israël 9 kinderen vermoordde net toen hij dit tweette,” zei een Twitter-gebruiker.
Het Oostenrijkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ook een tweet verspreid waarin het oproept tot een “onmiddellijke stopzetting van het afvuren van raketten vanuit Gaza naar Israël. Gebruikers bekritiseerden de verklaring snel omdat ze het Israëlische geweld en de bezetting niet veroordeelden.
“Hoe zit het met het veroordelen van illegale bezetting in een vreemd land?” zei een gebruiker, terwijl een andere de verklaring afkraakte omdat ze het doden van Palestijnse kinderen door Israël niet veroordeelde.
Ondertussen gaf het Franse ministerie van Europa en Buitenlandse Zaken een verklaring uit, waarin bezorgdheid werd geuit over de botsingen en het geweld, zonder te vermelden dat beide werden gepleegd door Israëlische strijdkrachten.
“Frankrijk spreekt opnieuw zijn ernstige bezorgdheid uit over de botsingen en het geweld van de afgelopen dagen in Jeruzalem, waarbij honderden gewonden zijn gevallen en die tot een grootschalige escalatie zouden kunnen leiden. Frankrijk veroordeelt met klem de raketbeschietingen van gisteravond vanuit de Gazastrook op Israëlisch grondgebied, die in strijd zijn met het internationale recht”, aldus de verklaring.
In tegenstelling tot de andere verklaringen, vestigde de Franse verklaring de aandacht op de gedwongen uitzettingen van Palestijnen door Israël:
“In dit verband maakt Frankrijk zich grote zorgen over de dreigende gedwongen uitzettingen tegen bewoners van de Sheikh Jarrah-wijk in Oost-Jeruzalem, die verband houden met het nederzettingenbeleid – dat illegaal is volgens het internationaal recht – en de spanningen opdrijven. Frankrijk bevestigt ook zijn inzet voor het behoud van de historische status quo op de Tempelberg”.
Attacking a place of worship at any time is reprehensible, but attacking a mosque during Ramadan is utterly indefensible. It is also a violation of international law. Israel should heed calls to halt the violence immediately. #SheikhJarrah https://t.co/4H4Bu8MCwh
— Nicola Sturgeon (@NicolaSturgeon) May 8, 2021
In tegenstelling tot anderen, bekritiseerde de leider van Schotland openlijk Israël voor het aanvallen van een plaats van aanbidding.
Turkse functionarissen hebben er bij alle landen van de wereld op aangedrongen actie te ondernemen tegen Israëls willekeurige en wetteloze aanvallen op Palestijnen en hebben benadrukt dat het afleggen van zwakke verklaringen niets zal doen om het al decennia durende probleem op te lossen.
Sinds vrijdag valt de Israëlische politie voortdurend Palestijnse gelovigen in de moskee aan, waarbij in het weekeinde bijna 300 gewonden vielen. De meeste verwondingen werden veroorzaakt door met rubber beklede kogels die door de politie werden afgevuurd, meldde de Palestijnse Rode Halve Maan.
De aanval op de derde heiligste plaats van de Islam en rond Oost-Jeruzalem valt samen met het besluit van Israël om Palestijnen uit hun huizen te zetten op land dat wordt opgeëist door joodse kolonisten, waardoor verschillende landen hun veroordeling hebben uitgesproken voor zowel het geweld in Al-Aqsa als de uitzettingen.
Bron: Sabah