President Recep Tayyip Erdoğan heeft maandag gezegd dat Turkije gebruik zal maken van de bevoegdheid die het Verdrag van Montreux van 1936 geeft over de doortocht door zijn zee-engten om escalatie van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne te voorkomen.
Erdoğan voegde eraan toe dat Turkije zijn banden met Oekraïne en Rusland niet kan opgeven, maar benadrukte dat hij “zeer bedroefd” is over de agressie van Moskou tegen zijn zuiderbuur.
“Turkije is vastbesloten om de autoriteit die het Verdrag van Montreux inzake de Turkse Straat heeft gegeven, te gebruiken op een manier die escalatie van de crisis tussen Rusland en Oekraïne voorkomt,” zei Erdoğan op een persconferentie na een kabinetsvergadering in de hoofdstad Ankara.
Krachtens het Verdrag van Montreux van 1936 heeft NAVO-lid Turkije zeggenschap over de Bosporus en de Dardanellen, die de Middellandse Zee met de Zwarte Zee verbinden.
Het pact geeft Ankara de bevoegdheid om de doorvaart van oorlogsschepen te regelen en de zeestraten te sluiten voor buitenlandse oorlogsschepen in oorlogstijd en wanneer het land wordt bedreigd.
Turkije noemde de invasie van Rusland zondag een “oorlog”, waardoor het zich kan beroepen op artikelen van het pact die de doorvaart van sommige Russische schepen uit zijn zeestraten kunnen beperken.
Turkije deelt een zeegrens met Oekraïne en Rusland en heeft goede banden met beide.
Houding van V.S.
Erdoğan bekritiseerde wat hij de “besluiteloze” houding van de Verenigde Staten en de Westerse mogendheden ten aanzien van de invasie noemde, en zei dat deze aanpak een teken was van een falende internationale orde.
Hij zei dat Turkije geen concessies zou doen aan zijn verplichtingen tegenover zijn bondgenootschappen, waaronder de NAVO, maar dat het ook niet kon terugkomen op “nationale belangen” in zijn regio.
“Turkije heeft zich strikt gehouden aan zijn verantwoordelijkheden in het kader van de instellingen en allianties waarbij het betrokken is, met name de Verenigde Naties, de NAVO en de Europese Unie.
Erdoğan herhaalde dat hij de Russische invasie “onaanvaardbaar” vindt, en benadrukte ook dat hij het verzet van de Oekraïense regering en bevolking bewondert.
Hij benadrukte het belang van een dialoog tussen Rusland en Oekraïne en zei: “Het is nooit te laat om te goeder trouw te onderhandelen en op vreedzame wijze vooruitgang te boeken.”
Bron: Sabah