President Erdoğan: “Turkije cruciaal voor vrede in Libië”

Turkije is cruciaal om tot vrede te komen in Libië. Dat zei Turks president Erdogan nu er voor de tweede keer in een week tijd gesprekken komen over vrede in het door oorlog verscheurde land.

“Het zou een vergissing met historische dimensies zijn om Libië over te leveren aan de genade van een krijgsheer.” Dat zei Erdogan in een interview met Politico, een orgaan dat nieuws brengt over beleidsthema’s, in de aanloop naar de Conferentie van Berlijn zondag.

Erdogan deed die uitspraak in een artikel met als titel: “Weg naar vrede in Libië loopt via Turkije”.

Turks president Erdogan: “Het zou historische vergissing zijn om Libië over te leveren aan krijgsheer” (politico.eu)

De Turkse president waarschuwde Europa voor de nieuwe dreiging die hen te wachten staat als ze de internationaal erkende Regering van Nationale Eenheid (GNA) niet steunen.

“Als de EU geen adequate steun zou geven aan de Libische Regering van Nationale Eenheid (GNA), zou dat ingaan tegen hun eigen kernwaarden, te weten democratie en mensenrechten,” aldus Erdogan.

Turkije gaat Libische veiligheidstroepen opleiden

“Bovendien zal Europa te maken krijgen met een reeks nieuwe problemen en dreigingen als de legitieme regering van Libië zou vallen.”

Voor Erdogan is het een “voor de hand liggende keuze van Turkije om samen te werken met Libië”. Europa staat namelijk niet te springen om militaire steun te geven aan Libië.

Turkije zal de Libische veiligheidstroepen opleiden, zodat ze beter gewapend zijn tegen terrorisme, mensenhandel en andere ernstige bedreigingen van de globale veiligheid.

Na oproep van Turkije en Rusland

Op 12 januari kondigden de twee oorlog voerende kampen een staakt-het-vuren af, na een gezamenlijke oproep van de leiders van Turkije en Rusland.

Maar de onderhandelingen over een permanent staakt-het-vuren eindigden maandag zonder akkoord. De Libische krijgsheer Khalifa Haftar verliet Moskou zonder het akkoord te tekenen.

Vredesgesprekken in Duitsland

Nu vindt er in Duitsland een grote vredesconferentie over Libië plaats. Het doel is dat de regionale actoren zich sterker engageren om tot een staakt-het-vuren te komen in het door oorlog verscheurde land. Dat moet de weg bereiden voor een politieke oplossing.

Erdogan benadrukt dat de EU aan de wereld moet tonen dat het “een relevante actor is op het internationale toneel”. En “de op handen zijnde vredesconferentie in Berlijn is een heel belangrijke stap in de richting van dat doel.”

Bondskanselier Angela Merkel nodigde de leiders van Turkije, Rusland, de VS, China, Frankrijk, het VK en andere regionale actoren uit voor een conferentie van één dag in Berlijn. Ondertussen is er nog steeds een precair staakt-het-vuren van kracht tussen de internationaal erkende regering en de troepen van Haftar.

Turkije steunt samen met Qatar de officiële regering van Libië. (Kaart: VRT)

Sinds de afzetting van de voormalige leider Muammar Gaddafi in 2011 zijn er twee machtsblokken ontstaan: eentje in Oost-Libië, vooral gesteund door Egypte en de VAE, en het andere in Tripoli, dat internationaal en door de VN erkend wordt.

Bron: AA

S.V.R.