Hoewel de Turkse vrouwen in 1934 stemrecht en kiesrecht kregen, zijn zij onder de regering van de AK-partij “vrij gebruik gaan maken van hun rechten”, aldus Recep Tayyip Erdogan.
Turkije gaf de vrouwen van het land stem- en kiesrecht op deze dag in 1934, lang voor veel Europese landen, zei de Turkse president zondag in een videoboodschap.
Ter gelegenheid van de 87e verjaardag van het volledig kiesrecht voor Turkse vrouwen – het recht om zowel te stemmen als verkozen te worden – zei Recep Tayyip Erdogan dat het feit dat Turkse vrouwen deze kans veel eerder kregen dan veel vrouwen in Europa een “belangrijke indicator” is die de visie van de Turkse natie op vrouwen weerspiegelt.
“Hoewel onze vrouwen in 1934 stemrecht en kiesrecht kregen, begonnen ze hun rechten vrij te gebruiken onder de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK),” zei hij, verwijzend naar de partij die in november 2002 aan de macht kwam.
Erdogan veroordeelde de “segregatie” van Turkse vrouwen op basis van hun kledij, die hen verhinderde om hun grondwettelijke rechten uit te oefenen, in het bijzonder het recht om verkozen te worden.
“Met de genade van God zullen we de komende dagen oplossingen blijven ontwikkelen voor de problemen van onze vrouwen, met name geweld tegen vrouwen,” voegde Erdogan eraan toe.
Stemrecht
In 1934 kregen Turkse vrouwen, als een van de eersten in Europa, actief en passief stemrecht via een grondwetswijziging.
In 1930 – slechts zeven jaar nadat Atatürk op 23 oktober 1923 de Republiek Turkije had gesticht – kregen Turkse vrouwen bij de plaatselijke verkiezingen van dat jaar het kiesrecht.
President Erdoğan: “Even if Turkey’s women got the right to vote in 1934, they only began to use their rights freely because of the AKP.”
Yes. He said this, no joke.pic.twitter.com/qtzvVbUSXh
— Can Okar (@canokar) December 5, 2021
Bron: Anadolu Ajansi