Een Azerbeidzjaanse soldaat bevestigt een nationale vlag aan een lantaarnpaal in de stad Lachin, de regio Nagorno-Karabach, Azerbeidzjan

Armenië moet constructieve stappen zetten voor duurzame vrede en samenwerking in de regio, zei president Recep Tayyip Erdoğan zondag.

“Er is behoefte aan een nieuwe en constructieve aanpak in onze regio,” vertelde Erdoğan aan verslaggevers bij zijn terugkeer van een officieel bezoek aan Montenegro en Bosnië-Herzegovina.

“Zelfs als er verschillen zijn in opvattingen en verwachtingen, zal het een verantwoordelijke stap zijn om oprechte inspanningen te tonen voor het ontwikkelen van goede nabuurschapsbetrekkingen, gebaseerd op vertrouwen, met inbegrip van het respecteren van elkaars soevereiniteit en territoriale integriteit,” benadrukte Erdoğan.

Hij zei dat in plaats van eenzijdige beschuldigingen, realistische benaderingen nodig zijn.

“We kunnen werken aan de geleidelijke normalisering van onze betrekkingen met een Armeense regering die verklaart dat zij klaar is voor een dergelijke vooruitgang,” merkte hij op.

Samenwerking

Hij drong er bij het land op aan permanent vrede en stabiliteit tot stand te brengen en zich te concentreren op economische ontwikkeling en regionale samenwerking.

Erdoğan wees erop dat Azerbeidzjan heeft voorgesteld onderhandelingen te starten met Afghanistan voor een alomvattend vredesakkoord, en zei dat er veel nieuwe kansen zouden ontstaan voor de landen van de zuidelijke Kaukasus als de hele regio met elkaar zou zijn verbonden, zoals is uiteengezet in de trilaterale verklaring van 9 november 2020.

Turkije is bereid om samen te werken met alle partijen die van deze historische kans gebruik willen maken, aldus de president.

Erdoğan herhaalde zijn oproep voor een regionaal samenwerkingsplatform waar ook Armenië deel van uitmaakt.

“Als dit platform wordt aanvaard, geloof ik dat de hele regio zal worden ontlast door de spoorwegen en wegen die moeten worden aangelegd”, zei hij, eraan toevoegend dat de Russische president Vladimir Poetin en de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev het hier ook over eens zijn.

Plannen om de regio nieuw leven in te blazen kunnen ook met Iran worden besproken, voegde hij eraan toe.

Turkije is van mening dat permanente vrede mogelijk is door samenwerking op basis van wederzijdse veiligheid tussen de staten en de bevolking van de zuidelijke Kaukasus. Turkije had opgeroepen tot een platform van zes landen, bestaande uit Turkije, Rusland, Iran, Azerbeidzjan, Georgië en Armenië, voor permanente vrede, stabiliteit en samenwerking in de regio.

Turkije heeft zijn steun toegezegd aan Azerbeidzjan, waarvan de regio Nagorno-Karabach bijna drie decennia lang illegaal bezet is geweest door Armeniërs, voordat zij in november vorig jaar eindelijk werd bevrijd.

Tijdens een 44 dagen durend conflict vorig jaar, dat eindigde in een wapenstilstand op 10 november, bevrijdde Azerbeidzjan verschillende steden en bijna 300 nederzettingen en dorpen in Nagorno-Karabach van de illegale bezetting door Armenië.

Op 10 november ondertekenden de twee landen een door Rusland tot stand gebrachte overeenkomst om de gevechten te beëindigen en naar een alomvattende oplossing toe te werken.

Positieve signalen

De Armeense premier Nikol Pashinian zei vrijdag dat het positieve signalen ontvangt van Turkije en dat zijn land bereid is om ook op een positieve manier te reageren.

Pashinian sprak over zijn evaluaties van de agendapunten tijdens een regeringsvergadering in de Armeense hoofdstad Jerevan.

Pashinian ging in zijn toespraak ook in op de betrekkingen tussen Turkije en Armenië.

“We krijgen een aantal duidelijke positieve signalen van het Turkse publiek,” zei hij. “We zullen deze signalen evalueren, (door) positieve signalen te beantwoorden met positieve signalen.”

Bron: Sabah