Turkije zal 10.000 ton aan hulpmiddelen leveren aan de Rohingya Moslims nadat Turkije in een vorige levering reeds 1000 ton leverde. Dat zei President Recep Tayyip Erdoğan woensdag in een toespraak.
“Rakhine is geen onbekend terrein voor ons. Al decennia lang gaat het gebied gebukt onder een diepgaande humanitaire crisis,” zegt Erdogan. Erdogan benadrukt eveneens de complexiteit van de crisis en zijn oorzaken.
De president legt bovendien de nadruk op het feit dat de crisis in het algemeen doodgezwegen wordt. De intensiteit van de crisis wordt daar bovenop nog eens versterkt door het feit dat er tot nog toe geen enkele andere humanitaire hulpvereniging heeft kunnen doordringen in het gebied.
Hulpmiddelen
“Na de laatste Ramadan was de TIKA (het Turkse Coöperatie en Coördinatie Agentschap) de enige buitenlandse hulporganisatie die de toelating kreeg hulpmiddelen te leveren in het crisisgebied. Na verdere gesprekken betreffende de huidige situatie kwam men overeen dat de leveringen van humanitaire hulp door de TIKA verder gezet kunnen worden,” aldus Erdoğan in zijn toespraak.
Vrouw en zoon gaan mee naar Myanmar
De president liet bovendien nog weten dat de first lady (zijn vrouw Emine Erdoğan) en zijn zoon (Bilal Erdoğan) de Minister van Buitenlandse zaken (Mevlüt Çavuşoğlu) zullen vervoegen bij zijn reis naar Bangladesh voor het leveren van de hulpmiddelen aan de Rohingya vluchtelingen vanuit Myanmar, vluchtend van het vele geweld in hun thuisland.
Erdoğan: “Er is al genoeg leed in de wereld. De Turken zijn de stem van de Rakhine Moslims in de wereld. De Turken zullen de Rakhine Moslims altijd ondersteunen. Het wordt tijd dat er een permanente oplossing wordt gevonden voor de crisis. Dit kan niet blijven duren.”
De president beloofde de Rohingya crisis aan te kaarten op de bijeenkomst van de Organisatie voor Islamitische Coöperatie (OIC), die gepland staat op 7 september en eindigt op 11 september. Ook op de eerstvolgende bijeenkomst van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (20 september, in New York) wilt Erdoğan de crisis in Rakhine aankaarten. Erdoğan sprak tot nu toe met bijna 30 wereldleiders, vooral uit Islamitische landen, over de crisis in Rakhine.