De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan zei op 18 oktober dat Turkije verwacht het jaar 2021 af te sluiten met een economische groei van 9%.
“Terwijl de meeste G20-landen in 2020 op het hoogtepunt van de pandemie de handdoek in de ring gooiden, werden wij het op een na grootste groeiende land onder hen met een groei van 1,8%”.
“We hebben gezien dat dit geen toeval was in het eerste kwartaal van 2021 toen we met 7,2% groeiden, en hebben dit bevestigd met een percentage van 21,7% in het tweede kwartaal,” zei hij.
Erdoğan zei dat Turkije een van de drie meest succesvolle landen ter wereld is geworden op het gebied van onbemande luchtvaartuigen (UAV’s), eraan toevoegend: “Wij zijn een van de tien landen in de wereld die zijn oorlogsschepen kan ontwerpen, bouwen en onderhouden.”
De president merkte op dat Turkije zeven bedrijven heeft in de top 100 van defensiebedrijven in de wereld, en zei dat het land van plan is om volgend jaar zijn nieuwe onderzeeërs in gebruik te nemen.
Hij zei ook dat Turkije van plan is om eind 2022 zijn eerste elektrische auto op de weg te brengen.
Erdoğan zei dat de nationale luchtvaartmaatschappij van Turkije, Turkish Airlines, naar 41 landen vliegt, en in totaal naar 61 bestemmingen in Afrika, en merkte op dat de maatschappij op 13 oktober haar eerste vlucht van Istanbul naar de Angolese hoofdstad Luanda heeft uitgevoerd.
Betrekkingen Turkije-Angola
Verwijzend naar Angola als de rijzende ster van Zuid-Afrika, benadrukte Erdoğan het vergroten van de zakelijke samenwerking en de bilaterale betrekkingen tussen Turkije en Angola, met name op het gebied van infrastructuur, textiel, voedsel, bouw, energie en mijnbouw.
“Tot op heden hebben Turkse bouwbedrijven vijf projecten in Angola voltooid ter waarde van 809 miljoen dollar,” zei Erdoğan.
“Het is heel belangrijk voor ons dat zakenmensen uit Angola kennis maken met Turkije en de zakelijke mogelijkheden in ons land,” voegde hij eraan toe.
Erdoğan zei dat de toenemende samenwerking tussen Turkije en Angola de zakenlieden van beide landen in staat zal stellen elkaar beter te leren kennen en een samenwerking tot stand te brengen die verder reikt dan de twee naties en hun regio’s.
“Op korte termijn hebben we afgesproken om ons bilaterale handelsvolume te verhogen tot 500 miljoen dollar, terwijl dat nu ongeveer 250 miljoen dollar is”, merkte hij op.
Erdoğan zei dat Turkije, lid van de G20, tot nu toe het aantal diplomatieke missies heeft verhoogd, militaire samenwerkingsovereenkomsten heeft gesloten, studiebeurzen heeft verstrekt en hulp heeft geboden op het gebied van toerisme en ontwikkeling in heel Afrika.
Bron: Hürriyet