Links: Turks president Erdogan en rechts: minister van Financiën Berat Albayrak

De regerende AKP blijft achter minister van Financiën Berat Albayrak staan. Op Twitter werd daarvoor de hashtag “Wij staan achter Berat Albayrak” (#BeratAlbayrakınYanındayız) in het leven geroepen.

De schoonzoon van president Recep Tayyip Erdoğan ligt onder vuur voor een beleid waardoor de Turkse economie erop achteruit gaat.

Op 6 en 7 augustus verloor de Turkse lira fors aan waarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Bovendien is er bezorgdheid dat de economie nog zwaarder zal leiden als de staat ingrijpt in de wisselkoers van de lira.

De dalende wisselkoers heeft duizenden mensen aangezet om op sociale media om het ontslag van Albayrak te roepen vanwege zijn falende beleid.

Daar tegenover staan verschillende AKP-parlementsleden en ministers, maar ook trollen, die hun partijgenoot blijven verdedigen via de hashtag “Wij staan achter Berat Albayrak.”

Parlementslid Celalettin Güvenç veroordeelde de roep om het ontslag van Albayrak, waarbij hij de critici vergeleek met honden. “Paarden sterven niet als honden blaffen”, tweette hij.

Minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu gebruikte de hashtag voor de tweet: “1 voor allen, allen voor Turkije.”

Minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca tweette dan weer: “Zelden reageren mensen door zelf een voorstel te doen. Diegenen die een zware verantwoordelijkheid hebben, moeten gerespecteerd worden. Zo is de huidige wereldorde. Daarom sta ik achter mijn collega Berat Albayrak, zodat hij doorheen zijn moeilijke periode kan komen.”

Ook Erdoğan reageerde op de kritiek. Dat deed hij op 7 augustus na het vrijdaggebed in de Hagia Sophia in Istanboel. “Neem de smeercampagne tegen mijn minister niet serieus.”

Ömer Faruk Yazıcı, vicevoorzitter van de Geluk-partij (SP), liet weten Albayrak alleen te steunen als hij de economie weer op het rechte pad krijgt en iets doet aan de inkomensongelijkheid.

“Als we de wisselkoers, de inflatie, het werkloosheidscijfer en de rentevoeten willen laten dalen, moeten we de inkomensongelijkheid aanpakken. “Als er meer investeringen komen, als meer mensen aan het werk kunnen, als de inkomens beter verdeeld worden en als de koopkracht terug stijgt, dan zullen we Berat Albayrak steunen”, schreef hij.

Nieuw dieptepunt

De Turkse lira maakte donderdag een duikvlucht en bereikte een dag later een nieuw dieptepunt. De lira heeft dit jaar ten opzichte van de dollar en de euro respectievelijk 20 procent en 30 procent van zijn waarde verloren.

De Turkse president zei vrijdag dat Turkije er beter voor staat dan donderdag en dat economische schommelingen vanwege de coronacrisis overal ter wereld voorkomen.

“Het land is aan een economische opmars bezig, maar sommige mensen weigeren dat te zien”, aldus de president.

“De koersval van de lira is van tijdelijke aard.”

Er zijn grote zorgen over de reserves van de centrale bank, die de afgelopen maanden tientallen miljarden dollars verkocht om de koers van de lira stabiel te houden. Die reserves zijn uitgeput.

Daarnaast kampt het land met een hardnekkige inflatie van bijna 12 procent, waardoor een renteverhoging voor de hand ligt. Erdogan is echter een groot tegenstander van hoge rente, met als gevolg dat de centrale bank de rente juist steeds verder verlaagde in het afgelopen jaar, tot onder het inflatiecijfer.

K.L.

(Bron: Hürriyet)