Een juridisch debat over welke instelling bevoegd is om Korancursussen in de Turkse Republiek Noord-Cyprus (TRNC) te organiseren, is verder verhit nadat een uitspraak van de hoogste rechterlijke instantie het ministerie van Onderwijs bevoordeelde in plaats van de religieuze autoriteit
Het Turks-Cypriotische hooggerechtshof, dat optreedt als grondwettelijk hof, oordeelde dat alle soorten onderwijs “onder toezicht en controle” moeten staan van het ministerie van Nationaal Onderwijs en Cultuur als onderdeel van het secularismebeginsel.
Het besluit, dat werd bekritiseerd omdat het de perceptie zou ondersteunen dat het DIB een instelling is die buiten de staat functioneert.
Premier Ersan Saner
Naar aanleiding van de reacties zei premier Ersan Saner van de TRNC vrijdag: “Onze grondwet stelt duidelijk dat niemand de vrijheid kan worden ontnomen om het boek en de beginselen van een geloof te leren en toe te passen. Daarom is het met de uitspraak van het Constitutionele Hof uitgesloten om Korancursussen in de TRNC te verbieden.”
In zijn schriftelijke verklaring verklaarde Saner dat hij, nadat hij het nieuws via de pers had vernomen, een ontmoeting had met DIB-voorzitter Talip Atalay.
Beslissing van Constitutionele Hof
President Recep Tayyip Erdoğan sprak vrijdag over de kwestie. Erdoğan zei dat het voor Turkije niet mogelijk is om de beslissing van het Constitutionele Hof van de TRNC te accepteren.
“Allereerst zou de president van het Constitutionele Hof moeten leren over secularisme. Hij zou ook moeten leren hoe secularisme momenteel in Turkije wordt geïmplementeerd.”
“Hun houding in deze kwestie moet veranderen; totdat deze verandert, zullen wij nooit stappen tolereren die de vrijheid van geloof en het onderwijs van de Koran aan de kinderen verhinderen,” voegde hij eraan toe.
Hij vergeleek de situatie in Turkije met die in de TRNC en Frankrijk, zei hij: “U weet dat deze dingen in Turkije worden opgelost. Noord-Cyprus is geen Frankrijk. De TRNC moet op alle gebieden uitvoeren wat Turkije doet”.
Ondertussen werd de uitspraak van het hof bekritiseerd door een breder publiek.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi’nin Kur’an kurslarının kapatılmasıyla ilgili almış olduğu karar ideolojik ve dogmatik bir aklın ürünüdür. Laikliği bu denli sığ ve yanlış bir şekilde yorumlamak temel hak ve özgürlükleri ortadan kaldırmaya yönelik bir adımdır.
— Fahrettin Altun (@fahrettinaltun) April 15, 2021
Turkije’s presidentiële communicatiedirecteur Fahrettin Altun zei donderdag dat de beslissing “het product is van een ideologische en dogmatische geest.”
“Het secularisme op zo’n oppervlakkige en verkeerde manier interpreteren is een stap in de richting van het afschaffen van fundamentele rechten en vrijheden,” zei Altun op Twitter.
Hij zei verder dat secularisme vrijheid van godsdienst garandeert en niet kan worden gebruikt als middel om religieus onderwijs te verbieden.
De “verkeerde beslissing” is een bedreiging voor het bestaan van de Turks-Cyprioten en de eenheid, merkte Altun op.
Hij omschreef het besluit als een “gerechtelijke coup tegen de vrijheid van godsdienst en geloofsovertuiging” en benadrukte dat het de plicht is van iedereen die de democratie respecteert om te reageren op dit besluit, dat “onaanvaardbaar” is.
Altun voegde eraan toe dat Turkije de Turks-Cyprioten op alle noodzakelijke manieren zal blijven steunen en bereid is een einde te maken aan het gevaarlijke spel dat in de Noord-Cyprus wordt gespeeld.
Griekse staatsgreep
Het eiland Cyprus is al decennia lang verwikkeld in een strijd tussen de Grieks- en Turks-Cyprioten, ondanks een reeks diplomatieke inspanningen van de VN om tot een alomvattende regeling te komen.
Het eiland is verdeeld sinds 1964, toen etnische aanvallen de Turks-Cyprioten dwongen zich voor hun veiligheid terug te trekken in enclaves.
In 1974 leidde een Grieks-Cypriotische staatsgreep met het oog op de annexatie van Griekenland tot de militaire interventie van Turkije als garanderende mogendheid. De TRNC werd opgericht in 1983.
De Grieks-Cypriotische regering, gesteund door Griekenland, werd in 2004 lid van de EU, ondanks het feit dat de meeste Grieks-Cyprioten in dat jaar in een referendum een plan van de Verenigde Naties voor een regeling verwierpen, dat voorzag in de toetreding van een herenigd Cyprus tot de EU.
Bron: Sabah