President Recep Tayyip Erdoğan juicht de beslissing toe om nieuwe verkiezingen uit te schrijven in Istanbul omwille van vermeende corruptie bij de verkiezingen van 31 maart. Op 7 mei noemde hij het “de beste stap voor Turkije”.
“We zien deze beslissing als het beste dat Turkije kon overkomen. Dit versterkt ons in onze pogingen om de problemen van het land binnen het kader van de democratie en de wet op te lossen,” zei Erdoğan op een partijvergadering in het parlement.
Erdoğan deed die uitspraken een dag nadat de Hoge Raad voor de Verkiezingen de uitslag van 31 maart nietig had verklaard. Volgens die uitslag zou Ekrem İmamoğlu, de kandidaat van de republikeinse Volkspartij (CHP), de verkiezingen nipt gewonnen hebben van zijn uitdager van de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP).
Georganiseerde misdaad
Erdoğan had het op 7 mei over “georganiseerde misdaad” en “ernstige corruptie” bij de verkiezingen. “De documenten die we hebben voorgelegd zijn heel betrouwbaar en bevatten onomstotelijke bewijzen.”
“We geloven oprecht dat er georganiseerde corruptie en onregelmatigheden in het spel waren.”
Als zijn regering de “dieven” die de “nationale will” in de stembus hebben gestolen daar niet voor verantwoordelijk stelt, “zullen onze mensen ons daarop afrekenen,” aldus Erdoğan.
Binali Yildirim
Volgens Erdoğan zal Binali Yıldırım kandidaat-burgemeester zijn voor de Volksalliantie bij de nieuwe verkiezingen in Istanbul op 23 juni. Tot die tijd zal Ali Yerlikaya, de gouverneur van Istanbul, de taak van burgemeester vervullen.
Economische motor
Met zijn 12 miljoen inwoners is Istanbul de economische motor van Turkije en verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de publieke uitgaven.
De Turkse president zei ook nog dat er geen sprake kon zijn van een nieuw “resolutieproces” in Turkije.
Begin 2013 nam de Turkse regering een initiatief, dat algemeen bekendstaat als het resolutieproces, om een einde te maken aan het decennialange conflict met de PKK. Dat gebeurde onder toenmalig premier en huidig president Erdoğan.
Dat proces kwam in 2015 tot stilstand. De PKK wordt beschouwd als een terroristische organisatie door Turkije, de Verenigde Statenen de Europese Unie.