De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft er vrijdag bij de Turken op aangedrongen om al hun spaargeld in lira’s te bewaren, en benadrukte dat de valutacrisis van het land grotendeels onder controle is.
De Turkse lira is de afgelopen maanden ingestort, waardoor veel mensen hun spaargeld hebben overgeboekt naar dollars en euro’s.
De lokale munt is sindsdien weer opgeveerd van een historisch dieptepunt van 18,4 lira voor 1 dollar dankzij een nieuwe staatsregeling om deposito’s te beschermen tegen het waardeverlies.
“Ik wil dat al mijn burgers hun spaargeld in ons eigen geld aanhouden, dat ze al hun zaken met ons eigen geld doen, en ik beveel dit aan,” vertelde Erdogan aan bedrijfsleiders in een toespraak in Istanbul.
“Laten we dit niet vergeten: Zolang we ons eigen geld niet als maatstaf nemen, zijn we gedoemd te zinken,” zei Erdogan.
“De Turkse lira, ons geld, dat is waar we mee vooruit zullen gaan. Niet met deze of gene buitenlandse munt.” Hij riep de Turken op om hun goudspaargeld in het banksysteem te brengen.
Economen en voormalige centrale bankiers hebben de stap van Erdogan roekeloos genoemd, gezien het feit dat de inflatie in december naar verwachting 30% zal bereiken als gevolg van de depreciatie van de lira.
Goldman Sachs verwacht dat de inflatie medio 2022 zal zijn opgelopen tot 40%. Vrijdag herhaalde hij zijn onorthodoxe standpunt dat de rente de oorzaak is van de inflatie.
“Rentetarieven omlaag, rentetarieven omhoog. Mijn vrienden, laten we dit alstublieft uit onze boeken halen. Rentevoeten maken de rijken rijker en de armen armer”, zei hij.
Wat is er gedaan om de munt te ondersteunen?
Om de onrust te verzachten, heeft Erdogan vorige week een regeling bekendgemaakt waarbij de staat omgezette lokale deposito’s beschermt tegen verliezen ten opzichte van harde valuta.
Deze maatregel leidde tot een opleving van de lira met 50%, met de steun van de Centrale Bank.
Bron: Turkse media