Een Amerikaanse staatsburger van Turkse afkomst is de patenthouder van de Bylock app. De applicatie waarmee men berichten kan versleutelen kwam meermaals in het nieuws toen bekend raakte dat de applicatie als voornaamste communicatiemiddel werd gebruikt door leden van de Gülen-beweging.
David Keynes de eigenaar van de applicatie, veranderde zijn naam toen hij de Amerikaanse nationaliteit verkreeg. De naam is een vermelding naar de beroemde Britse econoom John Maynard Keynes. In een interview met een journalist van de Turkse krant Hürriyet vertelde Keynes dat de applicatie werd ontworpen door zijn voormalige flatgenoot. Hierna gebruikte zijn flatgenoot, die hij ‘fox’ noemt, zijn kredietkaart om de applicatie te laten registreren op de ‘App. Store’ van Apple. Volgens Keynes woont de ontwerper van de applicatie vandaag in Turkije.
Gebruikt door 90% van de Gulenbeweging
Keynes werd in 1971 in Turkije geboren waarna hij aan Gülen gelinkte scholen studeerde en in hun internaten verbleef. Aanvankelijk studeerde hij in Ankara, maar in 2001 trok hij naar de Verenigde Staten om zijn studie af te ronden. Volgens Keynes verkreeg zijn vader het Turks staatsburgerschap en is zijn moeder afkomstig uit de provincie Giresun.
Voor 90% gebruikt door leden van de Gulenbeweging
Tijdens het interview verklaarde Keynes dat hij “Fox” ontmoette tijdens zijn studentenjaren en dat ze tussen 2003 en 2004 flatgenoten waren in de stad Portland. Keynes voegde hieraan toe dat de flat boven hen werd gebruikt door leden van de Gülen-beweging. Volgens Keynes had “Fox” ook contacten met personen uit de beweging; de vader van “Fox” was namelijk een lid van de beweging. Vandaag is Keynes financieel adviseur in de Amerikaanse staat Conneticut. Keynes is tot op heden de eigenaar van de Bylock applicatie. Volgens Keynes werd de app 600.000 keer gedownload, waarvan het grootste gedeelte door mensen uit Turkije – maar de app werd ook gedownload in Saoedi-Arabië en Iran. Volgens Keynes is 90% van deze personen lid van de Gülen-beweging en hij gaf ook toe dat de applicatie het voornaamste communicatiekanaal voor leden van de beweging is geworden.
Niet meer gebruikt sinds mislukte staatsgreep
Volgens Keynes is de applicatie sinds januari 2016 niet meer beschikbaar en bijgevolg kon deze niet worden gebruikt tijdens de mislukte staatsgreep. De applicatie kon men zich tot in 2014 via de App. store en Google play aanschaffen. Het doel was om de applicatie in Silocon Valley te verkopen. Keynes voegde hieraan toe dat “Fox” zijn creditcard in 2013 gebruikte voor de registratie van de app: “Ik vroeg waarom hij de kaart nodig had. Hij antwoordde dat hij een programma aan het ontwerpen was en een kredietkaart nodig was om de applicatie op de App store te registreren. Het doel van “Fox” was om de applicatie aan hightech bedrijven in Sillicon Valley voor te stellen. Volgens Keynes heeft “Fox” misschien het aantal gebruikers uitgebreid zodat hij de applicatie in Silicon Valley zou kunnen verkopen.
Makkelijk te hacken programma
Keynes verklaarde ook dat hij “Fox” ondervraagd heeft over de applicatie nadat het nieuws begon te circuleren over het gebruik van de applicatie na de mislukte coup op 15 juli.
“Toen ik de artikels over de app las na de staatsgreep heb ik “Fox” gevraagd wat dit allemaal betekende. Hij kon me hierover geen uitleg geven. “Fox” gaf de applicatie aan enkele vrienden waarna het via hen aan anderen werd doorgegeven. De applicatie werd als organisatorisch communicatiemiddel gebruikt voor leden van de beweging; dit is redelijk absurd want het programma was heel makkelijk te hacken. Ik heb Gülenisten in de Verenigde Staten gevraagd waarvoor ze het programma gebruikten, hierop antwoordden ze dat ze het voornamelijk gebruikten voor het verzenden van gebeden en chatberichten,” aldus Keynes.
Op de vraag waarom de applicatie niet in Europa of de Verenigde Staten werd gebruikt antwoordt Keynes dat er alleen gebruikt werd gemaakt van mond tot mond reclame bij leden van de Gülenbeweging.
Klacht tegen server
Keynes vermeldt ook dat hij in 2015 stopte met de betalingen aan de server GoDaddy. Keynes is ook van plan om de server aan te klagen omdat de codes die gebruikt werden bij het versleutelen van de berichten gehackt werden door de Turkse inlichtingendienst en dat de identiteit van de gebruikers werd vrijgegeven. Ook verklaarde Keynes dat hij de identiteit van “Fox” zou vrijgeven zodra hem word gevraagd om te getuigen over de Bylock applicatie. Na de mislukte staatsgreep vluchtte “Fox” naar Duitsland en de Verenigde Staten maar keerde hij terug naar Turkije zodra het duidelijk was dat er geen onderzoek naar hem werd geopend. Keynes gaat er wel niet mee akkoord dat de applicatie als voornaamste bewijsmateriaal word gebruikt. Volgens hem heeft hij de app gedownload maar heeft hij deze nooit gebruikt noch er iemand aan toegevoegd.
Turkse inlichtingendienst
Volgens zijn paspoort kwam Keynes op 12 juni in Turkije aan waarna hij naar Nederland vertrok en op 17 juni terug ging naar Turkije. Na de staatsgreep vertrok Keynes terug uit Turkije op 7 augustus: “Het is onmogelijk dat het MIT dit niet wist. Op een jaar tijd ben ik 2 keer naar Turkije gegaan. Ik verbleef in Turkije voor en na de coup. Nooit heb ik het gevoel gehad dat ik werd gevolgd”, aldus Keynes, hij voegde hieraan toe dat niemand van de inlichtingendienst hem ooit gecontacteerd heeft, dit ondanks het feit dat hij duidelijk staat ingeschreven als eigenaar van de Bylock applicatie op App Store.
Fethullah Gülen maakt misbruik van arme mensen
Keynes ontkent ook dat hij lid is van de Gülen-beweging, maar zegt dat verschillende van zijn klanten wel lid waren van de beweging. “Persoonlijk denk ik dat Fethullah Gülen een schizofreen is die zich aanstelt. Hij maakt misbruik van de armen en lagere klassen door het controleren van de financiële middelen van diegenen die dicht bij hem zijn. Volgens mij zijn de meeste leden aan de basis van de organisatie onschuldig maar is de top van de organisatie wel betrokken bij de staatsgreep.”
Hürriyet