Ten zuiden van de miljoenenstad Izmir wordt het steeds warmer en het landschap steeds kaler. Met Efeze ligt hier een van de best bewaard gebleven Ionische nederzettingen van de Egeïsche kust. Gelegen in het landschap van Ionië was Efeze na Alexandrië de grootste stad in het Aziatisch deel van Rome en voor de Romeinen de hoofdstad van de provincie Asia.
Hier kunt u de Tempel van Artemis (Artemision), een van de zeven wereldwonderen, bezichtigen. Uit de tweede helft van de 2de eeuw v.C. zijn er veel Minoïsche en Myceense resten. Rond de 10de eeuw v.C. kwamen de Ionische Grieken hier wonen. Volgens het verhaal is de stad gesticht door Androclus, koning van Attica.
Huis van Moeder Maria
Ook in het verband met de ontwikkeling van het christendom is Efeze van belang: de apostel Paulus verbleef hier gedurende zijn derde missiereis en werd in de stad geduld. In het Nieuwe Testament is de brief aan de Efeziërs genoemd, die hij later aan de gemeenschap van de stad zou hebben gericht. Volgens een bijbelse legendevorming zou Maria zich na de hemelvaart van Jezus met de kring van vrouwen rond Jezus en met de apostel Johannes hebben gevestigd in de buurt van Efeze (nu ‘Huis van de Moeder Maria’). Tot haar eigen hemelvaart zou ze veel mensen de geneeskunde en de leer van het christendom hebben onderwezen.
Efeze
Ooit lag Efeze vlak aan de kust, maar net als andere Griekse steden rond de Egeïsche Zee werd ook deze plaats door sedimenten, die de rivier Küçük Menderes (of Kleine meander) afzette, steeds verder van de zee afgesneden. Efeze werd echter niet verwoest door de natuur maar door een gotische krijgstocht, waarbij de stad bijna geheel geplunderd en met de grond gelijkgemaakt werd. Vanaf het midden van de 19de eeuw werd de klassieke metropool herontdekt en opgegraven. Archeologen bouwden van duizenden kleine stukjes het nu meest indrukwekkende bouwwerk van Efeze, de Celsus-bibliotheek, weer op. Niet ver daarvandaan werd een architectonisch geheel van voormalige Romeinse villa’s, de zogenoemde ‘hangende huizen’ (Yamac Evleri) gerestaureerd. Van het voormalige wereldwonder van Efeze, de tempel van Artemis, is nu helaas nauwelijks nog iets over. Het was in zijn tijd 109 m lang en 55 m breed, het dak werd gedragen door 127 pilaren. Na de plundering door de Goten is de tempel geheel vervallen en werd later misbruikt als steengroeve.
De tempel van Artemis was één van de vele tempels op aarde maar was zó bijzonder dat de tempel met recht een plaats heeft verdiend tussen de 7 oude wereldwonderen. Volgens de verhalen was de tempel het mooiste gebouw dat ooit op aarde heeft gestaan.
Bron: Turkije westkust, ontdekken en beleven