Een van de grootste Turkse meren krimpt door de klimaatverandering
Het Zuiden van Turkije staat bekend om de vele meren. In het bijzonder Isparta, waar het grootste Turkse meer, Egirdir, gelegen is, is gezegend met de schoonheid van het meer, en het leven dat het geeft, maar nu begint de klimaatverandering roet in het eten te gooien. Dit geldt voor heel Anatolië.
Volgens wetenschappers is de oppervlakte van het meer van Egirdir in de laatste 10 jaar met 84 vierkante kilometer afgenomen. Het meer ontstond duizenden jaren geleden als gevolg van een geologisch fenomeen.
In 2009 had het nog een oppervlakte van 520 vierkante kilometer. De wetenschappers zeggen dat het meer een belangrijke bron van drinkwater is in het gebied, maar dat door het veelvuldige gebruik van dat water en door de klimaatverandering de oppervlakte ervan afneemt.
Uit hun bevindingen blijkt ook dat het waterpeil met 6 meter gedaald is sinds 2009, naar 10 meter. Als niet onmiddellijk de noodzakelijke maatregelen genomen worden, zal het meer in de toekomst niet meer bestaan. De wetenschappers waarschuwden ook dat het water op een verstandige manier gebruikt moet worden en dat de landbouw in het gebied moet overschakelen op moderne irrigatiemethoden. Het water zou ook vervuild zijn door de constante menselijke activiteit en is daardoor niet meer geschikt als drinkwater, aldus de wetenschappers.
Bron: Sabah
BONUS