Economische druk op Turkije ‘werkt’, heeft de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel gezegd, reagerend op de huidige spanningen tussen Berlijn en Ankara.

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft op 20 juli het reisadvies voor Turkije verscherpt en Duitse bedrijven gewaarschuwd voor het investeren in het land, nadat de mensenrechtenactivist Peter Steudtner gearresteerd werd.

Foto: de mensenrechtenactivist Peter Steudtner

Gabriel, die een fanatiek voorstander is van een strenge houding ten opzichte van Turkije, zei dat Berlijn “haar burgers moet beschermen en niet kan toestaan dat Duitse burgers gevangen worden genomen.”

“We moeten onze burgers beschermen. We kunnen de Turkse president [Recep Tayyip] Erdoğan niet toestaan ​​om Duitse burgers eenvoudigweg vast te zetten”, vertelde hij aan de krant Kölner Stadt-Anzeiger, volgens de Turkse versie van de omroep Deutsche Welle.

Deniz Yücel

Evenals Steudtner is de Duits-Turkse journalist Deniz Yücel in februari gearresteerd op beschuldiging van terrorisme, wat ook heeft bijgedragen tot de kloof tussen Berlijn en Ankara.

Gabriel reageerde ook op de berichten dat Turkije een lijst aan Berlijn gaf, met daarop bedrijven die ervan verdacht worden banden te hebben met de couppoging van afgelopen jaar, wat voor veel controverse zorgde in Duitsland.

“We hebben gereageerd en Duitse bedrijven gewaarschuwd voor het investeren in Turkije. En wat gebeurde er? Er was een breed debat in de Turkse samenleving. Vervolgens verklaarde Erdoğan dat de zwarte lijst van bedrijven gevolg was van een misverstand”, zei hij.

Hurriyet