De autoriteiten van Turkije hebben besloten het internationale imago van hun land een nieuwe naam te geven, en dit is waarom.
Eerder deze maand heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan een communiqué uitgegeven waarin hij de internationaal erkende naam van het land wijzigde van “Turkey” in Turkiye.
“Het woord Türkiye vertegenwoordigt en drukt de cultuur, de beschaving en de waarden van de Turkse natie op de beste manier uit”, aldus het communiqué.
Landen die hun naam veranderen of aanpassen is niet zo ongewoon als men zou denken.
Natie-branding kan om een hele reeks redenen gebeuren, of het nu is om boven clichés uit te stijgen, een positiever imago te presenteren of zelfs voor politieke doeleinden.
De laatste jaren is er een hele industrie ontstaan die zich richt op landen en steden die zichzelf internationaal willen promoten en zelf willen bepalen hoe de wereld hen en hun unieke identiteit ziet.
Onlangs heeft Nederland de naam “Holland” laten vallen in een poging om zijn imago naar de wereld toe te vereenvoudigen.
En daarvoor veranderde “Macedonië” zijn naam in Noord-Macedonië als gevolg van een politiek geschil met Griekenland.
In 1935 veranderde Iran zijn naam van Perzië, een naam die vooral westerlingen gebruikten.
Het woord Iran betekent Perzisch in het Farsi, en in die tijd vond men dat het land zich moest noemen met de naam die ter plaatse werd gebruikt, en niet met een naam die van buitenaf leek te zijn opgelegd.
De naamsverandering weerspiegelde de wil van het land om zijn lot in eigen handen te nemen na de bezetting van het land door de Britten en de Russen.
In de loop van de decennia hebben niet minder dan elf landen hun naam gewijzigd of aangepast.
Dus waarom Türkiye?
Wel, in de Turkse taal heet het land Turkiye. Het land nam deze naam aan nadat het zich in 1923 onafhankelijk had verklaard van de westerse bezettingsmacht.
In de loop der eeuwen hebben de Europeanen eerst naar de Ottomaanse staat en vervolgens naar Turkiye verwezen met vele namen. Maar de naam die het meest is blijven hangen is het Latijnse “Turquia” en het meer alomtegenwoordige “Turkije”.
Tik “Turkije” in op Google en je krijgt een warrige verzameling afbeeldingen, artikelen en woordenboekdefinities die het land verwarren met Meleagris – ook bekend als de kalkoen, een grote vogel die inheems is in Noord-Amerika – die beroemd is omdat hij wordt geserveerd op kerstmenu’s of Thanksgiving-diners.
Blader door het Cambridge Dictionary en “kalkoen” wordt gedefinieerd als “iets dat slecht uitpakt” of “een dom of onnozel persoon”.
Die associatie, hoewel niet vleiend, heeft zijn wortels in een verwarring die eeuwen teruggaat.
Volgens één versie van de geschiedenis stuitten de Europese kolonisten, toen zij voet aan wal zetten in Noord-Amerika, op wilde kalkoenen, een vogel waarvan zij ten onrechte aannamen dat die leek op de parelhoen, die oorspronkelijk uit Oost-Afrika kwam en via het Ottomaanse Rijk in Europa werd ingevoerd.
De Europeanen noemden de parelhoen de kalkoen-haan of kalkoen-hen – en de rest is geschiedenis, en een menu voor op tafel.
De overgrote meerderheid van de Turken vindt het logisch dat het land bij de plaatselijke variant wordt genoemd en dat dit in overeenstemming is met het streven van het land om te bepalen hoe anderen het moeten identificeren.
In een knipoog hiernaar werd in het onlangs gepubliceerde communiqué duidelijk gesteld dat “in het kader van de versterking van het merk ‘Türkiye’, bij allerlei activiteiten en correspondentie, met name in de officiële betrekkingen met andere staten en internationale instellingen en organisaties, de nodige gevoeligheid aan de dag zal worden gelegd ten aanzien van het gebruik van de uitdrukking ‘Türkiye’ in plaats van uitdrukkingen als ‘Turkije’, ‘Turkei’, ‘Turquie’ enz.
Toch is de aankondiging van de regering slechts een inhaalslag ten opzichte van wat sommige bedrijfsverenigingen al tientallen jaren doen.
In januari 2020 kondigde de Turkse Exporters’ Assembly (TİM) en overkoepelende organisatie van de Turkse export aan dat het “Made in Türkiye” zou gebruiken op al zijn labels in een poging om de branding en de identiteit van Turkse bedrijven op het internationale toneel te standaardiseren.
Economisch besluit in Turkije: ‘Erdoğan schrapt Made in Turkey’
Bron: Turkse media