Luchthavens in Duitsland kampen met een nijpend tekort aan personeel. Daarom denken velen erover ervaren luchthavenpersoneel uit Turkije in te huren. Turkse media hebben het plan toegejuicht.
Duitsland heeft te kampen gehad met ernstige tekorten aan arbeidskrachten in een aantal sectoren. Dat is nauwelijks nieuws. De laatste tijd zijn echter ook Duitse luchthavens getroffen.
Na twee jaar reisbeperkingen als gevolg van de coronavirus pandemie staan veel mensen in Duitsland nu te popelen om op vakantie te gaan. Maar zodra de vakantiegangers de luchthavens bereiken, worden ze maar al te vaak geconfronteerd met lange rijen, vertraagde of zelfs geannuleerde vluchten – allemaal omdat er te weinig personeel is.
Gezien deze gespannen situatie denken de Duitse luchthavens erover Turkse werknemers aan te werven om hen te helpen. Er zijn plannen om tijdelijk zo’n 2.000 mensen aan te werven, voornamelijk voor de bagageafhandeling.
Bureaucratie
De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser zei woensdag dat de regering de luchtvaartsector in deze moeilijke tijden zal steunen.
Tegelijkertijd, zei Faeser, moeten buitenlandse werknemers dezelfde veeleisende achtergrondcontroles doorstaan als ieder ander.
Luchthavenpersoneel
De werknemers waar Duitsland zo naar op zoek is, zijn ook hard nodig op Turkse luchthavens – in het bijzonder, zoals de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Faeser zegt, degenen met kennis van en “ervaring in de luchtvaart en grondafhandeling op Turkse luchthavens”.
De in Turkije gevestigde DW-correspondent Emre Eser zegt dat Turkije het zich niet kan veroorloven luchthavenpersoneel te verliezen, vooral tijdens het toeristenseizoen. Hooggekwalificeerd personeel dat Duits of Engels spreekt, is momenteel erg in trek op Turkse luchthavens.
Toerisme is een belangrijke pijler van de Turkse economie. De verwachtingen zijn dan ook hooggespannen na twee jaar van coronavirus pandemie, zegt Eser. Hij zegt dat Turkije voor grote uitdagingen zou komen te staan als geschoolde werknemers naar Duitsland zouden vertrekken.
Brede media-aandacht
Het idee van Duitsland om Turkse werknemers in dienst te nemen heeft in elk geval tot veel media-aandacht in Turkije geleid. In veel krantenkoppen is aangekondigd dat Duitsland Turkse arbeiders in dienst gaat nemen en flink wil gaan betalen.
Volgens sommige berichten zullen de arbeiders 4.000 euro per maand ontvangen, terwijl volgens andere berichten zelfs 6.000 euro kan worden verwacht.
Deze eerste berichten hebben veel Turken in extase gebracht, zegt Emre Eser. “Veel werknemers dachten dat ze naar Duitsland konden verhuizen en daar permanent, of in ieder geval voor een lange tijd, kunnen blijven wonen.”
Herhaalt de geschiedenis zich?
De huidige situatie doet velen denken aan de Duits-Turkse aanwervingsovereenkomst van 1961. Toen, net als nu, wilde Duitsland acute tekorten aan arbeidskrachten aanvullen door tijdelijk Turkse werknemers in dienst te nemen.
Door deze overeenkomst verhuisden tientallen Turkse werknemers en hun gezinnen naar Duitsland, waar zij een belangrijke bijdrage leverden aan de naoorlogse boom in het land.
Veel Turkse media die verslag doen van de recente wervingscampagne hebben parallellen getrokken met de historische deal.
Kan men dus verwachten dat de nieuwe aanwervingscampagne van Duitsland zal worden uitgebreid tot andere sectoren? Het officiële antwoord is nee.
Overeenkomsten en verschillen
Yunus Ulusoy, een wetenschapper van het Centrum voor Turkse Studies en Integratieonderzoek in Essen, zegt dat het vergelijken van de overeenkomst uit 1961 en de huidige wervingscampagne niet nuttig is.
“In die tijd had Duitsland geschoolde arbeidskrachten nodig, maar was het niet in staat om hen [in het land] uit te nodigen, en daarom werden er bilaterale overeenkomsten gesloten; vandaag beschikt Duitsland over een wettelijk kader om geschoolde arbeidskrachten uit de hele wereld aan te trekken,” zegt Ulusoy.
En toch ziet Ulusoy bepaalde overeenkomsten tussen toen en nu. In de jaren zestig werd “Turkije beschouwd als een noodoplossing: Het zou voor een beperkte tijd duizenden arbeiders naar Duitsland sturen. Er waren geen plannen om ze terug te sturen.
Bron: Hürriyet