De Duitse overheid heeft maandag, na maandenlange spanning, laten weten in een verklaring dat ze bereid is om de banden met Turkije te normaliseren mits, Ankara haar houding aanpast.
“We zijn bereid om onze hand uit te reiken aan Turkije. Maar een nieuw begin vereist verandering in Ankara, zowel in toon als in ontwikkelingen,” zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel in een interview met de Stuttgarter Nachrichten.
Turkse overheid
Deze opmerkingen kwamen nadat de Turkse overheid liet merken dat ze een einde wou brengen aan de felle woordenwisseling tussen beide landen.
Gabriel uitte zijn bezorgdheid over de negen Duitsers die vastzitten op verdenking van het steunen van terreurorganisaties. Hij benadrukte dat Berlijn zo snel wil dat deze individuen worden vrijgelaten.
Felle retoriek
Ondanks haar felle retoriek tegenover Ankara, heeft de Sociaaldemocratische partij (SDP) zich niet achter de oppositie geschaard, die de EU-toetredingsonderhandelingen met Turkije wou beëindigen.
Europese Unie
“De Europese Unie is een gemeenschap gebaseerd op waarden. Turkije probeert al lang lid te worden van deze gemeenschap. Dan moet het onze eigen Europese waarden accepteren en ook conform handelen,” zei hij.
Zwaar onder de druk
Het Democratisch blok van de Duitse Bondskanselier Angela Merkel en haar SDP coalitiepartners, zijn zwaar onder druk komen te staan nadat de oppositiepartijen de overheid bekritiseerden omdat ze een te tolerante houding zouden hebben tegenover Turkije.
De overheid van Merkel kondigde vorige maand aan dat het een aantal economische maatregelen zal nemen om de druk op Ankara op te voeren.