Duits politicus Sigmar Gabriel en president Erdogan

Sigmar Gabriel, de voormalige minister van Buitenlandse Zaken van Duitsland, heeft scherpe kritiek op de Verenigde Staten voor hun steun aan bepaalde groeperingen, die banden hebben met de PKK, in Noord-Syrië. Daarbij sloegen ze geen acht op herhaalde waarschuwingen van hun bondgenoot Turkije, zodat er een diepe kloof ontstond tussen Washington en Ankara.

“De vergissingen begonnen al tijdens de regeerperiode van Obama,” zegt Gabriel in een exclusief interview met de krant Bild.

“De toenmalige Amerikaanse president [Barack Obama] wilde alle Amerikaanse troepen terugtrekken uit Syrië. Hij besloot te gaan samenwerken met de YPG om het vacuüm op te vullen. Natuurlijk wist hij dat de Syrische tak van de PKK dan de controle ging krijgen over Noordoost-Syrië, ook al ontkende hij dat.

Prominent politicus

Gabriel is een prominent sociaal-democratisch politicus. Hij was minister van Buitenlandse Zaken in 2017 en 2018. Turkije beschouwt de YPG, de Syrische tak van de PKK, al lang als een grote bedreiging voor haar nationale veiligheid, merkt hij op.

“Iedereen moet geweten hebben dat Turkije nooit zou toelaten dat er een PKK-staat gevormd zou worden aan de Syrische grens. Turkije zal nooit toelaten dat de YPG/PKK het huidige machtsvacuüm opvult,” benadrukte hij.

De PKK wordt beschouwd als een terroristische organisatie door Turkije, de VS en de Europese Unie. Ze levert al meer dan 30 jaar strijd tegen de Turkse staat. Daarbij vielen al bijna 40.000 slachtoffers.

De vroegere Duitse topdiplomaat verweet de Europese landen ook dat ze te lang blind zijn gebleven voor de bloedige burgeroorlog in Syrië. Ze sloegen geen acht op de voorstellen van Turkije om een gedemilitariseerde zone te creëren om de burgerbevolking te beschermen.

“Dat ging niet door omdat verschillende Europese landen hun veto stelden, waaronder ook Duitsland. Als we terugkijken, was dat waarschijnlijk een vergissing.Nu is het te laat om nog iets te doen.”

 

Volgens Amanda Sloat, een vooraanstaand onderzoeker aan het Brookingsinstituut, heeft de VS nooit rekening gehouden met het feit dat Turkije zich zorgen maakte over de YPG, de Syrische tak van de terroristische groepering PKK. Dat zette de Turkse troepen ertoe aan Noord-Syrië te bezetten.

“Dat kon niet blijven duren,” schreef ze in een artikel voor de Washington Post. Ze merkte op dat de Amerikaanse steun voor de YPG in de regio “een tikkende tijdbom is” sinds 2014.

Bron: Hürriyet

S.V.R.