Duitsland heeft eerder deze week opnieuw bevestigd dat het verdrag tussen de EU en Turkije over de vluchtelingen moet worden opgevolgd. Er is namelijk vrees voor een nieuwe stroom vluchtelingen vanuit de Noordwest-Syrische regio Idlib, nu het Syrische leger daar een offensief gestart is.
Op een persconferentie in Berlijn sprak Duits minister van buitenlandse zaken Heiko Maas zijn bezorgdheid uit over de recente ontwikkelingen en de toename de laatste maanden van mensen die de Egeïsche zee oversteken. “Vorige week heb ik deze problemen telefonisch besproken met mijn Turkse collega [Mevlüt] Çavuşoğlu. Ik heb nog eens onderstreept dat de EU haar afspraken, die gemaakt zijn bij het akkoord tussen de EU en Turkije over de vluchtelingen, zal nakomen”, liet de minister weten, maar dan moet volgens hem Turkije ook de gemaakte afspraken nakomen. “Het was een zeer constructieve discussie, dus ik verwacht dat de situatie zich stilaan zal verbeteren”, aldus de minister.
Volgens het Hoge Commissariaat van de Vluchtelingen van de Verenigde Naties, (UNHCR) kwamen er vorige maand zo’n 8.100 vluchtelingen en migranten aan op de Griekse eilanden. Op het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis in 2015 staken meer dan 856.000 – vooral Syrische en Iraakse – vluchtelingen de Egeïsche zee over.
Vorige week waarschuwde president Recep Tayyip Erdoğan voor een nieuwe toestroom aan vluchtelingen uit het door oorlog getroffen Idlib, Syrië, en hij vroeg met aandrang aan de EU om hem te helpen die last te dragen. Anders, zo zegt hij, zou hij de poorten naar Europa voor vluchtelingen kunnen openzetten. In 2016 was Duits Bondskanselier Angela Merkel een groot pleitbezorger voor het akkoord met Turkije om de toestroom aan vluchtelingen te doen stoppen. Bijna een miljoen vluchtelingen waren toen al naar Duitsland gekomen. Het akkoord heeft al heel wat mensenlevens gered. Het zorgde er ook voor dat veel minder mensen de Egeïsche zee overstaken. Ankara bekritiseert de EU wel, omdat volgens de Turkse regering de EU haar belofte nog niet is nagekomen. De EU beloofde 6 miljard euro steun waarmee Turkije de levensomstandigheden van de vluchtelingen kon verbeteren, maar daar is tot juni 2019 nog slechts 2,22 miljard euro van gestort.
Turkije vangt zo’n 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen op en dat zijn er meer dan elk ander land. Ankara heeft volgens officiële cijfers tot nu toe 35.8 miljard euro besteed voor die opvang.