De Europese Unie heeft beslist dat de reisbeperkingen voor Turkije van kracht blijven ondanks het dalend aantal coronabesmettingen.
Volgens de Duitse media liggen aan die beslissing politieke motieven ten grondslag, eerder dan gezondheidsredenen. Daarmee treden ze de Turkse politici bij, die het blok dringend oproepen om op de beslissing terug te komen.
In een stuk dat donderdag verscheen in de Duitse krant Die Welt lezen we dat de coronasituatie in Turkije niet slechter is dan in vele andere landen.
De reisbeperkingen voor Turkije zouden niet redelijk zijn als je enkel rekening houdt met gezondheidsoverwegingen.
Verder wordt Turks minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu geciteerd. Die stelt dat de veiligheid van de hotels in zijn land verzekerd werd met de hulp van het Duitse bedrijf TUV en een speciaal daartoe ontworpen certificatieprogramma.
Volgens het artikel komt de medische realiteit in Turkije slechts op de tweede plaats in het buitenlands beleid van Duitsland inzake COVID-19.
Zondag hield Çavuşoğlu een toespraak op een event ter promotie van dat certificatieprogramma in Antalya.
Hij herhaalde dat de manier waarop de EU aan bepaalde landen reisbeperkingen oplegt politiek gemotiveerd is.
Volgens hem zijn veel landen, waarvoor de EU de reisbeperkingen heeft opgeheven, er slechter aan toe dan Turkije. Hij riep de EU dan ook op om landen objectief te beoordelen.
Çavuşoğlu was vol lof over de manier waarop Turkije is omgegaan met de coronapandemie en noemde de Turkse gezondheidszorg en infrastructuur één van de beste ter wereld.
Lijst van veilige landen
Ondanks de beslissing van de EU heeft Hongarije vorige week laten weten dat het Turkije op de lijst van veilige landen laat staan.
Verder is Turkije één van de 59 landen waarvan de mensen na aankomst in het VK niet langer in quarantaine moeten vanaf 10 juli.
Ook Redaktionsnetzwerk Deutschland (RDN) kiest de kant van Turkije. De Turkse kritiek op de beslissingen van Berlijn en Brussel omtrent reisbeperkingen is deels terecht, vinden zij.
En bovendien zou het reisadvies van Duitsland beter overwogen moeten worden.
Als het zijn beslissing niet rechtvaardigt, kan Duitsland door Ankara beschuldigd worden van partijdigheid, schrijft RND verder.
Deze ongegronde beslissingen zijn politiek niet eerlijk, noch verstandig, en Duitse toeristen zouden niet de dupe mogen zijn van politieke discussies.
De EU heeft de reisbeperkingen opgeheven voor de volgende landen: Algerije, Australië, Canada, Georgië, Japan, Montenegro, Marokko, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Servië, Zuid-Korea, Thailand, Tunesië en Uruguay.
De lijst werd vorige week dinsdag formeel goedgekeurd en wordt om de twee weken herzien.
Tot dusver zijn er bijna 205.000 bevestigde besmettingen in Turkije. Meer dan 179.000 patiënten zijn alweer genezen van de ziekte. De dodentol ligt op 5206.
Het normalisatieproces is ingezet en iedereen probeert steeds een mondmasker te dragen en de regels rond sociale afstand te volgen.
Onlangs werd in Turkije een certificatieprogramma uitgewerkt voor gezond toerisme. Dat is een samenwerkingsproject van verschillende ministeries.
Het programma voorziet in een reeks maatregelen voor transport, accommodatie en toerismefaciliteiten. Verder moet het personeel bijgeschoold worden en de gezondheid van de gasten gecontroleerd.