De Gülenistische terreurgroep (FETÖ) is machtiger dan het fenomenale Illuminati. Dat schreef de Duitse krant Süddeutsche Zeitung vrijdag.
De terreurgroep heeft stevig voet aan de grond gekregen in de regio Schwaben in het zuidwesten.
“De leden doen zich voor als Turkse oppositieleden en democraten, maar ze dwarsbomen de onderzoeken,” aldus het artikel.
Volgens de Süddeutsche Zeitung zijn zo’n 400 FETÖ-leden uit Schwaben samengekomen op de Karlsplatz, een groot plein in het centrum van München. Zo’n manifestatie is nooit eerder voorgekomen hoewel de groep al tientallen jaren bestaat.
Het artikel heeft het over het geheime netwerk van de groep en de aanwezigheid ervan in Zuid-Duitsland alsook over de infiltratie van honderdduizenden volgelingen in belangrijke Turkse instituties.
FETÖ heeft zich tientallen jaren voorgedaan als een liefdadigheidsbeweging met religieuze inslag. Ondertussen is ze echter al vele jaren geïnfiltreerd in de politie, het leger, het gerecht en de administratie.
De meeste infiltranten werden gerekruteerd voor ze zich inschreven aan de politie- of militaire school. FETÖ wordt ervan beschuldigd dat het vragen en antwoorden van de toelatingsexamens heeft doorgespeeld aan andere FETÖ-kandidaten. Na de poging tot staatsgreep van 2016, waarbij 251 slachtoffers vielen, zijn de autoriteiten het FETÖ-netwerk beginnen ontrafelen.
Uitleveringsverzoeken
Vele FETÖ-leden zijn gevlucht naar verschillende landen over de hele wereld. Zij worden vaak niet uitgeleverd, ondanks de uitleveringsverzoeken van Turkije en de bilaterale akkoorden. Ook waarschuwt Turkije vaak dat de FETÖ-leden niet alleen een gevaar vormen voor Turkije zelf, maar ook voor de landen waar ze heen gevlucht zijn.
De meeste uitleveringsverzoeken worden gestuurd naar de VS, waar Gülen, de voortvluchtige leider van FETÖ, verblijft. Tot dusver heeft Turkije zeven uitleveringsverzoeken gericht aan Washington, maar er komt weinig schot in de zaak.
De Süddeutsche Zeitung had een interview met Christian Rumpf, advocaat en specialist Turks recht. “De sympathisanten van Gülen hebben zich georganiseerd tot een grote gemeenschap met sterke cohesie en loyale clusters in alle geledingen van de samenleving – een quasi-geheime alliantie met een macht die groter is dan die van de legendarische Illuminati,” legt hij uit.
Asiel in Duitsland
Tussen 2016 en 2020 vroegen 32.000 Turken asiel aan in Duitsland. Dat blijkt uit cijfers van het Federaal Bureau voor Migratie en Vluchtelingen, aldus het artikel. “In Beieren waren dat er 3500, waaronder een hele hoop Gülen-sympathisanten.”
“Gebrek aan transparantie is een handelsmerk van de beweging,” luidt het. De groep is ook al 30 jaar actief in Augsburg, een stad in Schwaben, grotendeels onopgemerkt.
De Gülen-aanhangers richtten vier crèches op, een vrouwenvereniging en drie religieus geïnspireerde jeugdherbergen. Eén van die verenigingen, Frohsinn genaamd, organiseerde het protest.
Er heeft altijd al een schaduw gehangen over Frohsinn, zegt Matthias Garte, voormalig integratieambtenaar van de stad, in een interview. “We vermoedden al dat er een netwerk achter zat.”