Om de productie dichter bij zijn basis in Europa te brengen en de afhankelijkheid van Zuidoost-Azië te verminderen in een tijd waarin de wereldwijde toeleveringsketens onder zware druk staan, is het Duitse kledinghuis Hugo Boss van plan zijn fabriekscapaciteit in Turkije uit te breiden.
Het bedrijf, dat een enorme fabriek exploiteert in het West-Turkse Izmir, zal zijn capaciteit uitbreiden, vertelde Chief Executive Daniel Grieder aan de Financial Times (FT), die de uitdagingen, zoals leveringstekorten, vertragingen en hogere verzendkosten als gevolg van de verstoringen van de toeleveringsketen, als “ongelooflijk” omschreef.
Het bedrijf, dat streeft naar een verdubbeling van de omzet tot 4 miljard euro (4,5 miljard dollar) per jaar in 2025, zal 1.000 extra werknemers in dienst nemen in de fabriek in Izmir, waardoor het personeel met een derde toeneemt, terwijl het ook van plan is om meer te investeren in machines en gereedschappen op de locatie.
De veteraan van de sector zei dat de verschuiving in het aanbod, door hemzelf een “enorme omschakeling” genoemd, permanent zou zijn.
“Onze toekomstige strategie is om nog meer kledingstukken te produceren dicht bij de markten waar ze zullen worden verkocht,” werd hij geciteerd als zeggen.
Grieder zei dat een eigen fabriek dicht bij Europa “een enorm concurrentievoordeel” was geweest in de afgelopen maanden.
De Turkse fabriek, die in 1999 werd opgericht, is nu al de grootste productievestiging van Hugo Boss.
Het modehuis heeft ook vestigingen in Duitsland, Polen en Italië, die samen met Turkije goed zijn voor ongeveer 20% van zijn kledingproductie.
Toeleveranciers in Europa of dicht bij het continent leveren nog eens 30% van de kleding van het merk, een percentage dat de komende tijd nog verder zal stijgen aangezien de sector momenteel sterk afhankelijk is van productie in Zuidoost-Azië waar de arbeidskosten lager zijn.
Grieder, ondertussen, voegde eraan toe dat hij de productportefeuille van het merk zou verbreden en meer casual en vrijetijdskleding zou aanbieden naast het vlaggenschip assortiment van zakelijke kleding, en beloofde 500 miljoen euro voor investeringen in winkels in de komende vijf jaar met plannen om het marketing budget te verhogen met 100 miljoen euro per jaar tot 2025.
Eerder deden andere Europese bedrijven, zoals Benetton, Ikea en Camper, soortgelijke uitspraken over het verschuiven of uitbreiden van de productie in Turkije.
Bron: Sabah