Ieder jaar wordt het dorpje Faymonville in de provincie Luik een stukje Turkije. De inwoners van het dorp aan de grensregio met Duitsland organiseerden dit weekend hun jaarlijkse festival door Turkse vlaggen te hijsen en zich te tooien in kledij die  ze met Turkije associëren.

Geuzennaam

De dorpsbewoners zijn bijzonder fier op hun bijnaam “de Turken”, die ze als geuzennaam gebruiken en vieren ieder jaar hun dorpsfeest met een blijde intocht van Turkse ruiters. Het festival gaat ook gepaard met het wapperen van Turkse vlaggen en het smijten van confetti.

Diaspora

Ieder jaar weet de processie talloze Turkse inwoners uit de naburige landen te lokken. De fiere inwoners van Faymonville verwelkomen de bezoekers met drank en snoepjes. “Sinds 2003 ga ik ieder jaar naar Faymonville om de bewoners te helpen met hun festival. Natuurlijk voel ik me trots als ik de Turkse vlag hier zie wapperen, maar we moeten ook het Belgisch karakter van het festival beschermen,” aldus İsmail Gündoğdu, een lid van de Turkse diaspora.

De inwoners van Faymonville marcheren door het dorp.

Kruistochten

Er zijn verschillende verklaringen over hoe deze opmerkelijke traditie is ontstaan. Volgens een eerste versie werden de inwoners Turken genoemd nadat ze weigerden om deel te nemen aan de kruistochten. Een tweede verklaring zou zijn dat de inwoners weigerden belasting te betalen voor een oorlog tegen de Ottomanen.

‘Turkse F.C. De Kampioenen’

Deze opmerkelijke traditie heeft ook zijn weerslag op het lokale voetbalteam van Faymonville. Het voetbalteam gebruikt de naam ‘R.F.C. Turkania’ en hun voetbaltenues worden bijgevolg versierd met de Turkse halve maan en ster.

Sabah