Experten zijn, na de ontdekking van nieuwe fossielen, overtuigd dat ‘Ağrı Dağı’, de hoogste berg van Turkije, miljoenen jaren geleden aan een zee zou gelegen hebben.
In het Tuzkuca district, in de Oosterse provincie Iğdır, werden de fossielen ontdekt en onderzocht door academici. Naar verluidt bevonden de fossielen zich in rotsen die van de top van de berg gevallen waren.
Resten van palmboombladeren, die normaal alleen in de buurt bij de zee te vinden zijn, werden gevonden in de fossielen aan de voet van de berg, die in het land bekend staat als “het dak van Turkije” door haar indrukwekkende hoogte.
Levent Gültekin, onderzoeker aan de Erzurum Atatürk Universiteit, vertelt dat “de regio aan een zee gelegen was tijdens het Mioceen (tijdperk in de geologische tijdschaal, red.), zo’n 23 tot 55 miljoen jaar geleden.
Palmbomen waren hier aanwezig miljoenen jaren geleden en er is wetenschappelijk bewijs om deze veronderstelling te rechtvaardigen.” De onderzoeker benadrukt dat het platteland van de huidige provincie in die tijd de kuststreek was waar de palmbomen zich bevonden.
Celalettin Gozuacik en Belkis Muca Yigit, twee academici van de Igdir Universiteit, ondersteunen de claim dat de regio aan een zee lag, ook zij zijn ervan overtuigd dat de fossielen van de palmbladeren het grootste bewijs zijn.
Dankzij de fauna en flora die duizenden hectaren bestrijkt rond en op de berg blijft het gebied rond Ararat een unieke biotoop voor wilde dieren en plantensoorten, sommigen nog onontdekt door de mens.
Volgens velen is de bergketen ook de plaats waar Noah’s ark strandde na de Grote Zondvloed.