In Istanboel is er discussie ontstaan over de verschillende prijzen die er betaald worden voor vis, en dan in het bijzonder voor makreel.
Op de grootste vismarkt, die in het district Gürpınar, betaal je 3,50 lira (0,44 Euro) voor een makreel van 300 gram.
Op de vismarkt in het district Beşiktaş betaal je 10 lira (1,26 Euro) voor die zelfde vis, terwijl je er in de restaurants langs de Bosphorus tot 110 lira (13,84 Euro) voor kan neertellen.
“De prijzen worden op een onrechtvaardige manier bepaald”, aldus een anonieme visser op de markt in Gürpınar.
“Natuurlijk mag een restaurant meer aanrekenen afhankelijk van de diensten die ze aanbieden en de kosten die ze hebben, maar het verschil in prijs is wel heel groot.”
Salih Purut, die zijn vis ook verkoopt in Gürpınar, en dat al 35 jaar, heeft zelfs een waarschuwing. “De prijzen in restaurants schokken ons, maar er is een ander probleem. Ze verkopen de vis als een lokaal product, maar het is hier nu niet het seizoen voor makreel. Klanten moeten dus niet altijd geloven wat die restaurants zeggen.”
Daar sluit een collega van Purut zich bij aan. “De restaurants claimen dat de vis op zee gevangen is, terwijl ze in werkelijkheid gekweekt werd.”
Enkele restauranthouders delen de bezorgdheid van de vissers. “Elk restaurant heeft haar eigen kosten, maar dat is geen reden om dergelijke hoge prijzen te vragen. Als je een vis inkoopt aan 5 of 6 lira, zou je daar zelf niet meer dan 50 tot 60 lira voor mogen vragen”, stelt een restauranthouder.
Daar is Ramazan Bingöl, voorzitter van TÜRES, een vereniging voor restauranthouders en eigenaren van toeristische faciliteiten, het niet mee eens.
“Restaurants mogen hun prijzen bepalen op basis van het gemiddelde inkomen van hun klanten. Mensen die het geld hebben om op restaurant te gaan, verwachten daar andere klanten aan te treffen met hetzelfde inkomen als zij. Daarom vinden wij de prijzen op dit moment nog te laag.”