Onlangs ontdekte zee-fossielen op een hooggelegen berggebied in Oost-Turkije suggereren dat de regio miljoenen jaren geleden onder water stond, aldus een expert op het gebied van geologie.
De inwoners van het dorp Akçatepe in Elazığ, die hun dieren lieten grazen op een heuvel op een gemiddelde hoogte van 1.100 meter boven de zeespiegel, merkten dat er mossel- en slakachtige resten te zien waren op de omliggende kliffen.
Zij meldden de situatie aan ambtenaren van de Universiteit van Fırat voor een gedetailleerd onderzoek naar de resten van verschillende zeedieren.
Ercan Aksoy, een professor geologie aan de universiteit, stelde vast dat de fossielen toebehoorden aan zeedieren die 34 tot 48 miljoen jaar geleden leefden.
In een gesprek met Anadolu Agency zei Aksoy dat de mosselachtige fossielen die op de rotsen zijn gevonden wetenschappelijk bekend staan als “lamellibranchia”, de fossielen die op slakken lijken zijn “gastropoden”, de linze-achtige overblijfselen zijn van “nummulites” en de andere zijn van “zee-egels” en “koraal”.
“Het bestaan van fossielen in het gebied toont aan dat deze plaats ondiepe delen was van een zee die in de voorbije geologische perioden bestond, met een diepte van niet meer dan 200 meter,” verklaarde hij.
De deskundige zei ook dat deze zee deel uitmaakte van de oceaan genaamd Neotethys, die 240 miljoen jaar geleden in de regio begon open te gaan.
“Zeeën en oceanen hebben, net als wezens, een bepaalde levensduur. Wanneer ze aan het einde van hun leven komen, sluiten ze zich en beginnen ze te rijzen als gevolg van de compressiekracht die ervoor zorgt dat ze zich sluiten.”
Hij onderstreepte dat het bestaan van zee-fossielen in het gebied en de aanwezigheid van verschillende soorten het onderzoeken waard zijn om informatie te verschaffen over hoeveel miljoenen jaren geleden het gebied op de zeebodem lag.