Turken kunnen een bijgelovig volkje zijn en velen hebben een rotsvast geloof in bepaalde tekens, voorwerpen en gedragingen.
Hoe achterhaald en dwaas ze ook mogen lijken, hier zijn er 10 die de Turken nog steeds volgen – je weet wel, voor het geval dat.
Niemand kan ontkennen dat de Turken een unieke manier hebben om in het leven te staan. Of het nu gaat om hun levensvreugde, spontaniteit, overweldigende vrijgevigheid, olifantachtige geheugen of extreme gastvrijheid, de Turkse cultuur is duidelijk zeer kleurrijk.
Het hoeft dan ook niet te verbazen dat er een aantal vaste bijgeloven zijn waar de Turken zich aan houden.
Hoewel sommige bekend voorkomen, zijn veel van deze overtuigingen enigszins uniek voor Turkije en het kan de moeite waard zijn ze te leren kennen voordat u het land als buitenlander bezoekt.
Breng het geluk
1. Jeukende handpalmen geven aalmoezen;
Heb je ooit die onbedwingbare drang gehad om je handpalmen te kriebelen? Zo ja, dan wist je vast niet dat je, naast die bevredigende tinteling die je krijgt als je lichtjes met je nagels in de spleten van je handpalm krabt, ook onverwachte fondsen binnenhaalt.
Dat wil zeggen, als het de rechterhand is die jeukt, en anders, als het de linkerhand is, kun je in de nabije toekomst wat geld verliezen.
Ja, u leest het goed, volgens de Turkse bijgelovigen is een jeukende handpalm een voorbode van geld dat komt of gaat.
2. Vogelpoep is goed voor je…
Een van de meest verbreide bijgeloven ter wereld is het geloof dat als een vogel zich op u ontlast, er geluk op komst is.
Turkije is niet anders en als u dus de gelukkige ontvanger bent van vogelpoep, dan is het raadzaam om onmiddellijk een Milli Piyango loterijbriefje te kopen, want uw geluk zou wel eens ten goede kunnen keren.
3. Als je oren suizen, dan heeft iemand het over jou
Het geloof dat je oren suizen omdat iemand het over je heeft gaat al 2.000 jaar terug. Echter, als er maar één oor suist, laten we dan hopen dat het het rechteroor is, want dat betekent dat er goede dingen worden gezegd.
Als daarentegen je linkeroor suist, dan is het geloof dat wat er over je gezegd wordt misschien niet zo positief is.
4. Het boze oog zal je beschermen, maar als dat niet zo is, is er altijd lood
Hoewel Turkije beroemd is om zijn geloof in het “boze oog”, in het Turks nazar boncuğu, zoals elke bezoeker kan zien aan de enorme hoeveelheid prachtige blauwe, witte en zwarte kralen die op ogen lijken en die letterlijk overal rondhangen, is een minder bekende traditie in Turkije het gieten van lood om elk kwaad af te weren dat door jaloerse ogen op je pad kan komen.
Het meest voorkomende bijgeloof in Turkije is, net als in andere delen van de wereld, dat men driemaal op hout moet kloppen om zich te beschermen tegen kwaadwilligheid.
In Turkije gaat men echter nog een stap verder door drie keer aan een oorlel te trekken, of slechts één keer en dan de handeling te combineren met het kloppen op hout als bescherming tegen het kwaad.
5. In de ruimte staren betekent dat er gasten komen
Als je toevallig in de ruimte staart, kan dat heel goed een teken zijn dat er binnenkort een onverwachte gast bij je op de stoep staat. De Turken hebben nog een ander bijgeloof: als je schoenen over elkaar vallen, dan zul je waarschijnlijk binnenkort op reis gaan, of je dat nu gepland hebt of niet.
6. Water gieten als iemand weggaat om terug te komen
Een van de meest voorkomende bijgeloven in Turkije, tot verbazing van menig buitenlandse bezoeker, is het gieten van water achter iemand die weggaat.
Het maakt niet uit uit welk vat het water wordt gegoten, je kunt een glas of een emmer gebruiken, het effect is hetzelfde, en het wordt gedaan om ervoor te zorgen dat de persoon die vertrok snel en veilig terugkeert.
De dragers van ongeluk…
7. ’s Nachts je nagels knippen is een afrader
In Turkije heerst het bijgeloof dat het knippen van je nagels ’s nachts wordt beschouwd als een zonde en een katalysator van ongeluk.
Het bijgeloof om ’s nachts geen nagels te knippen stamt echter uit de tijd dat er nog geen elektriciteit was en het moeilijker was om de afgeknipte vingernagels op te ruimen.
Toch heerst dit bijgeloof in veel Turkse huishoudens nog steeds, zelfs met de komst van elektriciteit.
8. ’s Nachts fluiten roept de duivel op
Om de een of andere reden bestaat het bijgeloof dat fluiten ’s nachts boze geesten aantrekt en de duivel zelf kan voortbrengen.
Hoewel deze praktijk niet als een zonde wordt beschouwd, wordt het maken van onnodig lawaai wel als onbeleefd beschouwd, waardoor dit bijgeloof is ontstaan. Fluiten binnenshuis zou ook “al het geld wegfluiten”.
9. Het openen van een paraplu binnenshuis brengt slechte geesten naar buiten
Nog een bijgeloof dat te maken heeft met slechte geesten, die in het Turks “cin” worden genoemd, is het geloof dat het openen van een paraplu binnenshuis alle boze geesten die binnen opgesloten zitten naar buiten zal laten.
Afgeleid van een geloof dat teruggaat tot pre-islamitische tijden, zijn djinns of geesten bovennatuurlijke wezens die goed of slecht kunnen zijn op basis van hun verbondenheid met God.
10. De angst om onder een ladder te staan
In Turkije wordt het beslist als een slecht voorteken beschouwd om onder een ladder te lopen of te passeren. Turken zullen alles in het werk stellen om ladders te vermijden, hun paden veranderen of op straat stoppen en wachten om veilig te vermijden dat ze onder een ladder komen die tegen een muur leunt.
Volgens het oude Egyptische geloof wordt het betreden van een driehoekige vorm beschouwd als het betreden van de heilige ruimte van het goddelijke, een strafbare handeling.
Aangezien een open ladder of een ladder die tegen een muur staat een driehoekige vorm heeft, wordt aangenomen dat het bijgeloof in Turkije zijn oorsprong vindt in deze oude angst.
Bron: Turkse media